Kárpátinfo.net
Ukrajnában még nem regisztráltak omikron koronavírus törzs által okozott megbetegedést – közölte november 29-én, hétfőn Viktor Ljasko, az Egészségügyi Minisztérium vezetője.

Elmondása szerint

Ukrajnában van olyan rendszer, mely a COVID-törzsek terjedésének nyomon követésére alkalmas

- írja a Korrespondent.net.

Azt is elmondta, hogy ez a törzs november 24-én vált ismertté. Ezt megelőzően az elmúlt hetekben Botswanában és Dél-Afrikában emelkedett a COVID-19 megbetegedések száma.

"De folytatódnak az epidemiológiai vizsgálatok, amelyek megerősítik vagy cáfolják, hogy a megbetegedések számának növekedése új törzshöz kapcsolódik-e"

- mondta Ljasko.

A miniszter szerint egyelőre nem tudni, hogy a törzs a betegség súlyosabb lefolyását okozza-e.

"Ahhoz, hogy megértsük a betegség lefolyásának jellemzőit az omikron fertőzés után, időre van szükség" – tette hozzá.

Emellett elmondta, hogy a delta kivételével minden új koronavírus-törzset Ukrajnában vizsgálnak majd.

"Az országban létezik egy rendszer a COVID-törzsek terjedésének nyomon követésére. Regionális szinten van egy bizonyos tartalék a PCR tesztrendszerekből a delta törzs meghatározására. Minden nem delta minta kötelező vizsgálat alá tartozik a Közegészségügyi Központban" - mondta.

Az egészségügyi minisztérium vezetője megjegyezte, Ukrajnában szeptember óta megvan a kapacitás a teljes genomszekvenálásra, amely lehetővé teszi bármely kórokozó genomjának teljes megfejtését, és lehetővé teszi többek között az országban terjedő összes koronavírus-törzs ellenőrzését is.

Hetente átlagosan körülbelül 80-100 mintát szekvenálnak.