Kárpátinfo hetilap
Az elmúlt időszakban igencsak sok olyan kulturális rendezvény, kiállítás részesei lehettek a beregvidékiek, amelyeket Magyarország Beregszászi Konzulátusa szervezett. Ebben kiemelkedő szerepet játszott Szilágyi Mátyás, aki az elmúlt négy évben töltötte be a külképviselet misszióvezetői tisztét. A főkonzul, megbízatásának lejártával, búcsúfogadásra invitálta Kárpátalja közéleti, egyházi személyiségeit, civil szervezeteinek képviselőit, a média munkatársait a Makkosjánosiban található Helikon Hotelbe. Ahol az elköszönő diplomata egy újabb képzőművészeti kiállítással is megörvendeztette a résztvevőket: ezúttal három neves kárpátaljai festőművész – Erfán Ferenc, Kopriva Attila és Gogola Zoltán – alkotásait tekinthették meg a meghívott vendégek.

 „A Beregszászban eltöltött közel négy esztendő számomra egy szívemhez igen közeli és érdekes világ megismerését jelentette. Szerencsésnek tudom magamat, hogy e szép kulturális, történelmi és művészeti hagyományokban gazdag, nemzeti, etnikai és vallási szempontból sokszínű, toleráns régióban, a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbségi közösség hagyományos fővárosában, valamint az ahhoz tartozó konzuli kerületben képviselhettem Magyarország konzuli, kulturális, külgazdasági és nemzetpolitikai érdekeit” – kezdte beszédét Szilágyi Mátyás. Aki elmondta, hogy munkatársaival együtt mindvégig azon dolgoztak, hogy az igen nagy forgalmat bonyolító konzuli részlegük ügyfélbarát módon segítse a magyar és nem magyar állampolgárok konzuli ügyintézését. „A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről biztosíthatom önöket, hogy ez a továbbiakban is így lesz, Magyarország Beregszászi Konzulátusa a jövőben is mindent elkövet az ügyfelek lehető leghatékonyabb, legmagasabb színvonalú kiszolgálásáért” – fogalmazott a főkonzul. Aki köszönetet mondott a megye és a Beregszászi járás, Beregszász város, a kistérség irányítóinak, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a történelmi egyházak vezetőinek a kiváló kapcsolatokért és együttműködésért.    

A diplomata arról is beszámolt, hogy az eltelt időszak alatt Kárpátalján magyarországi támogatással „iskolák, óvodák épültek, szépültek meg, egészségügyi központok, orvosi rendelők újultak meg, színházak, kultúrházak fejlesztésére került sor. Áll II. Rákóczi Ferenc fejedelem lovas szobra a Vérke partján, számos műemlék újult meg, új szobrok örökítik meg a kárpátaljai magyar történelem és kultúra nagy alakjait”. A búcsúzó főkonzul emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy még nagyon sok a tennivaló, megvalósításra vár számos, szinte teljesen kidolgozott kétoldalú projekt. Ezek között is kiemelt figyelmet érdemel többek között a meglevő határátkelők infrastruktúrájának fejlesztése, illetve az új határátkelőhelyek nyitása, valamint az autópálya-összeköttetés megteremtése, a környezetvédelmi projektek megvalósítása.

„Kárpátalja történelmi időktől kezdve a népek, nemzetek, felekezetek közötti tolerancia hazája. E tolerancia szellemében szeretnénk ukrán barátainkkal a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokat tovább fejleszteni, és minél előbb kézzel fogható eredményeket felmutatni. Elvi következetességgel kiállunk ugyanakkor a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbségi közösség magyar tannyelvű oktatásához, magyar nyelvhasználatához fűződő, meglévő jogainak változatlan, sértetlen érvényesülése mellett” – sommázott Szilágyi Mátyás, aki abbéli reményének is hangot adott, hogy „a kárpátaljai ünnepi események utóbbi időben távol lévő „nagy hiányzói” – Brenzovics László és Grezsa István – mihamarabb haza- illetve visszatérhet Kárpátaljára, hogy tovább munkálkodhassanak a vidék összes lakója javára.  

A továbbiakban a leköszönő főkonzul elismeréssel szólt a Kárpátalján élő és alkotó képzőművészek munkásságáról, s nagy szeretettel ajánlotta a résztvevők figyelmébe a most kiállító művészek alkotásait.
Az alkalmat a Nagyszőlősi Művészeti Iskola tanárainak muzsikája tette igazán meghitté.

Kovács Erzsébet

Galéria

A főkonzul, megbízatásának lejártával, búcsúfogadásra invitálta Kárpátalja közéleti, egyházi személyiségeit, civil szervezeteinek képviselőit, a média munkatársait a Makkosjánosiban található Helikon Hotelbe. Fotó: Kovács Erzsébet
A főkonzul, megbízatásának lejártával, búcsúfogadásra invitálta Kárpátalja közéleti, egyházi személyiségeit, civil szervezeteinek képviselőit, a média munkatársait a Makkosjánosiban található Helikon Hotelbe. Fotó: Kovács Erzsébet
A főkonzul, megbízatásának lejártával, búcsúfogadásra invitálta Kárpátalja közéleti, egyházi személyiségeit, civil szervezeteinek képviselőit, a média munkatársait a Makkosjánosiban található Helikon Hotelbe. Fotó: Kovács Erzsébet