Egyiptom | 2020. 12. 01. – 11:14 |

Címlapképünk illusztráció. Forrás: Internet

Röntgen diffrakciós eljárással vizsgáltak meg egy egyiptomi múmiát. Az eredmény a kutatókat is meglepte.

Az egyiptomi múmiákat korábban csak úgy lehetett tanulmányozni, ha a testeket „kicsomagolták". Ez kockázatos lépés, hiszen a művelet alatt a maradványok sérülhetnek. Napjainkban a modern képalkotó eljárásoknak hála, nem kell eltávolítani a kötéseket, hogy részletes képeket készítsenek az elhunytakról - írja az Origo.

A Journal of the Royal Society Interface című tudományos folyóiratban közölt tanulmány egy olyan múmiát vizsgált, amit egy egyiptomi nő portréjával együtt temettek el.

Először komputertomográfiával teljes képet készítettek a testről, majd az érdekesebb részeket ún. röntgen diffrakciós eljárással külön-külön is megvizsgálták.

Az első meglepetés akkor érte a kutatókat, amikor kiderült: a test nem egy felnőtt nőé, hanem egy ötéves lányé.

A gyerek körülbelül az első században halt meg, ekkor Egyiptom római uralom alatt állt. A hódítóknak köszönhetően vált szokássá, hogy a halottakkal együtt azok portréit is eltemették. Nem ismert, hogy a képen szereplő nő milyen kapcsolatban állt a gyermekkel; talán az édesanyja volt, vagy a művész elképzelte, milyen nővé vált volna a kislány, ha megéli a felnőttkort.

A képeken a kutatók tűszerű struktúrákat is észrevettek, ezek feltehetően a test megőrzését segítették elő.

A hasi részen egy ovális, 7 mm-es objektum alakja is feltűnt, ez valószínűleg egy medál lehet, amivel egy sebet, vagy rendellenességet takartak el.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés