„Hivatásod legyen élni másokért s mások boldogságában keresni a magadét” – választották mottójuknak Johann Heinrich Pestalozzi szavait a Bátyúi Középiskola végzősei szalagavatójuk alkalmából, amire december 20-án került sor.

A rendezvényt Baraté Béla iskolaigazgató nyitotta meg, aki a nagybetűs élet nehézségeiről, küzdelmeiről beszélt, és arról, hogy erősnek kell lenni minden felmerülő probléma legyőzéséhez. Sok sikert kívánt a végzősöknek az előttük álló vizsgákhoz.

A szalagtűzőt megtisztelte jelenlétével Taranenko Dmitro, Bátyú község polgármestere, Kacsó Géza, a bátyúi református gyülekezet lelkipásztora, Szántó Edit, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökségi tagja, a Bátyúi Középiskola egykori szervezőpedagógusa, tanára. Beszédükben szó esett magyarságunk megéléséről, az anyanyelv megtartó erejéről, a hit, a remény és a szeretet fontosságáról.

A végzősök osztályfőnöke, Csoma Sándor, feltűzte a végzősöknek a remény zöld szalagját, majd ünnepi beszédében arról szólt, hogyan kerültek szárnyai alá ezek a diákok, hogyan lopták be magukat szívébe és mennyire kerültek közel lelkéhez.

Az est további részében a végzősök kerültek a középpontba.

Ünnepi verses-zenés összeállításukban rámutattak a számukra fontos és megbecsült értékekre, úgymint a szeretet, a hit, a remény, az anyanyelv, a haza, a barátság.

Az iskola hagyományaihoz híven stafétaátadásra is sor került: a 11. osztály tanulói elmondták fogadalmukat, feltűzték a mottójukkal díszített szalagot a stafétabotra és ezt átadták a 10. osztály képviselőinek, akik szintén megtették fogadalmukat és hangulatos műsorral köszöntötték a végzősöket, amit Bajusz Erzsébet osztályfőnökükkel állítottak össze.

A végzősök a továbbiakban a hála virágaival köszönték meg a tanárok áldozatos munkáját, s kedves szavakkal mondtak köszönetet szüleiknek. Az est fénypontja a keringő volt. Az összehangolt mozdulatokból érezni lehetett, hogy ez az osztály egy egységes, erős közösség.

Egy igazi bál nem lehet meglepetések nélkül – ezt tartották szem előtt a végzősök is.

A 11. osztály ráadás-műsorral készült. Egy búcsúdalt énekeltek, majd osztályfőnökük aranyköpéseiből állítottak össze humoros fogadalmat. Ezután előző osztályfőnöküket, Séra Viktóriát köszöntötték születésnapja alkalmából, aki segített nekik a műsor és a tánc összeállításában.

A szalagavatót a 11. osztály gyertyafényes kivonulása zárta.

Ezen a napon a szívekbe öröm, büszkeség költözött, és a remény, hogy az életben is minden végzős ugyanilyen egyenes tartással, emelt fővel megállja a helyét.

-kósa-