| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Negyven borászat, félszáz fajta lánghullámú nedű

Munkácson a hagyományoknak megfelelően idén is a szláv Vaszil nap táján került sor a megye legnagyobb szabású borünnepére. A hat napon át zajló jubileumi, immár 25. borfisztát idén is a Latorca partján húzódó Győzelem parkban kialakított borfaluban rendezték meg, ahol az erre a célra felállított pavilonokban a megye negyven legkiválóbb borásza kínálta a szőlőhegyek lánghullámú termését. Méghozzá a tavalyinál valamivel olcsóbb áron. Egy palack minőségi száraz borért átlagosan 100 hrivnyát kértek, ám a desszertborok ennek a másfélszereséért, illetve a duplájáért keltek el. 

Mint az itt kiállító egyéni termelők elmondták, az ukrán turisták körében továbbra is a félédes borok a leginkább kedveltek, az fogyott a legjobban.

No meg a hideg időre való tekintettel a forralt borok, melyek ízesítésében rendkívüli találékonyságra tettek szert a borászok.

Mint láthattuk, kóstolhattuk, van már magyaros forraltbor is: ez úgy készül, hogy a szegfűszeg, a fahéj és narancskarikák mellett csípős paprikával ízesítik az itókát.

Ami az eseményre kilátogatónak nyomban feltűnt, az a rozé borok nagy száma. Korábban a könnyed, gyümölcsös ízű, a fiatalok körében méltán népszerű rozék hiányoztak a borpalettáról. Apropó, paletta, oly régen ízlelhettünk Passatuti, Rkaciteli vagy piros Szlankamenkából készült tájjellegű borokat! Itt most erre is mód nyílott. S az mindenképpen megnyugtató, hogy a legkeresettebb borok most is a Cserszegi fűszeres, az Ottonel, a Sárga muskotály, a Furmint, a Királyleányka, a Zweigelt szőlőfajtákból préselt borok voltak. De emellett megkóstolhattuk a Turán, a Néró és az Ada muskotály, a Citronij Maharadzs, a Szaperávi szőlőkből készült borkülönlegességeket is.

Mint ahogy az már lenni szokott, a beregvidéki borászatok – a beregszászi Nagy László és Fecsora András családi pincészete, Sassék és Készék Kígyósról, Ursztáék Nagyberegről, valamint Orosz Ruszlán Dercenből, Simon István Szőlősgyuláról – idén is nagyszerű borokkal hívták fel magukra a figyelmet, öregbítve ezzel vidékünk borászatának jó hírét.

Egy pavilon bérleti díja idén kereken tízezer hrivnyába került. A családi borászatok vezetői közül nem mindenki bízott abban, hogy ez a komoly befektetés a borfieszta hat napja során megtérül. Ám a legtöbben úgy vélték, hogy a befektetés hosszú távra szól, mert az itteni látogatók közül lesznek a visszajáró vendégek, illetve ők rendelnek majd rendszeresen postai úton néhány palacknyival kedvelt italukból.

A XVII. Beregszászi Nemzetközi Borfesztiválra készülő Szent Vencel Borrend tagjai idén is kilátogattak a Lator­ca-parti vörös borok fesztiváljára.

Tették ezt azzal a céllal, hogy lássák a követésre méltó kezdeményezéseket, a vidék borászatában érvényesülő trendeket. Abban mindenképpen megegyeztek, hogy – meghallva az idők szavát – a beregszászi borfieszta résztvevőinek a sok-sok egyszer használatos műanyagpohár helyett nyakba akasztható ízléses üvegpoharakat biztosítanak majd. Mondván, tiszteljük meg a bort, egymást és nem utolsó sorban önmagunkat.

Idén a szervezők három kategóriában hirdettek győztest. Kárpátalja idei legjobb vörös bora kategóriában Kovács Olekszandr ungvári borász Zweigelt bora nyert, a Fesztivál bora kategóriában Pauk Iván Kahor bora lett a legjobb, Orosz Ruszlán derceni borász Reszler bora pedig a Munkácsi polgármester bora c. kitüntető címet nyerte el.

Kovács Elemér

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés