| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Művészet, hagyomány, megmaradás - Magyar kultúra napi ünnepség Bátyúban

Anyanyelvünk, kultúránk megőrzése – megmaradásunk záloga, fogalmazott Szántó Edit, a KMKSZ bátyúi alapszervezetének, a Kárpátaljai Magyar Anyanyelvápolók Szövetségének az elnöke azon a felemelő ünnepségen, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából szerveztek a helyi középiskola dísztermében. Egy nyelv, egy kultúra, egy emlékezet, egy történelem örökösei vagyunk. És közös a felelősségünk is azért, hogy milyen lesz a jövő magyarsága.

Gyökereink életerősek és szívósak, táplálkozzunk belőle, hogy megőrizhessük emberi mivoltunkat, magyarságunkat és lelki nemességünket, fogalmazott az elnök asszony, aki ünnepi gondolatait Kodály Zoltán szavaival zárta:

„Nincs megalkuvás magyarságban és művészetben!”

A magyar kultúra egyidős a nemzettel, s képes arra, hogy megóvja a magyarságot – fogalmazott köszöntőjében Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzultátusának főkonzulja. Aki a Himnusz születésének idejéről, a reformkorról szólva kifejtette, hogy ez a korszellem bizonyítja:

az összefogás, a tenni akarás megőriz bennünket, fontos tehát, hogy merítsünk ennek a kornak a szellemiségéből, reformkori nagyjaink példamutatásából.

A kultúra egyesíti a nemzetet, hangsúlyozta a diplomata. Amikor a himnuszt együtt énekeljük, legyünk bármely részén a világnak, közösséggé válunk. Ez is adjon reményt, hitet a nemzet megmaradására, mondta a szónok.

„Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség”

– idézte Kölcsey Parainesisben megfogalmazott gondolatát köszöntőjében Kacsó Géza helyi református lelkész, aki azt is hangsúlyozta, hogy

a himnusz – nemzeti imádságunk, és senki ellen nem vétünk azzal, ha énekeljük.

Isten és magyarság az a két erőforrás, ami összetart bennünket – fogalmazott Pataki Gábor, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökségi tagja. Az értékteremtéshez, megmaradásunkhoz erőforrás kell, ami Istentől jön, mondta.

A köszöntéseket követően aztán igencsak színvonalas, tartalmas műsor vette kezdetét. A helyi református közösség Márkus Béla vezette Ararát együttese lélekemelő dalai megalapozták az ünnepi hangulatot. „Határ minket el nem választ, hisz egy nyelven szólunk az Istenért” – hallottuk a bátorítást az énekből. Isten gondviselő szeretetéről, a megtartó kegyelemről tett bizonyságot énekeiben a Kosztyu Angéla vezette Sola Fide református vegyeskar is.

A kultúra sokszínű. Erről nem csupán az előadók szóltak köszöntőjükben, de a fellépők is bizonyították. A helyi középiskola diákjai Séra Viktória tanárnő vezetésével irodalmi összeállításban vallottak a szép szó értékéről. A Dobronyi Művészeti Iskola bátyúi csoportja pedig a modern tánc és a magyar néptánc szépségébe engedett betekintést. A népszokások, a hagyományok átadását is felvállaló Bátyúi Együtt Nyugdíjasklub tagjai pedig ezúttal is arról győztek meg, hogy idős korban is erősíthetjük a közösséget: vidám farsangi műsorukat igencsak élvezte a közönség, s az általuk előadott dalok nem csupán nosztalgikus hangulatot keltettek, de közös éneklésre is inspiráltak.

A bátyúi ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták az iskola folyosóján néhány évvel ezelőtt leleplezett Bagu Balázs-emléktáblát, fejet hajtva a nagyszerű pedagógus, helytörténész, kultúraápoló emléke előtt. Majd a közösség által készített szeretetvendégségen kötetlen formában tovább folyt a diskurzus múltról, megtartó hagyományról, jelenről s – reményeink szerint – egy jobb és szebb jövőről.

Kovács Erzsébet

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés