Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Karácsony tájékán immáron hagyomány, hogy különböző karitatív szervezetek, egyházak megajándékozzák azokat, akik nehezebb sorban élnek. Igaz, ezek a csomagok leginkább külföldi adományból származnak. Tiszaújlakon viszont idén Barta Elemér református missziós lelkész kezdeményezésére a település népe gyűjtötte a tartós élelmiszereket. Amelyek átadására december 20-án került sor a községi tanács épületében.

Az akció ötletgazdája elmondta, hogy a magyarországi Te is segíthetsz! Támogatói Alapítvány – mely évek óta jelen van Kárpátalján is – mintájára jött az ötlet, hogy

ne csupán várjuk másoktól a segítséget, hisz mi magunk is tehetünk embertársainkért.

A település polgármestere is a kezdeményezés mellé állt, Zán Fábián Sándor református püspök pedig vállalta a fővédnökséget. Tiszaújlak azon üzleteiben, ahol a tulajdonos is jó ötletnek tartotta a kezdeményezést, nagy dobozokat helyeztek el az akció felhívásával. Így a jóakaratú emberek a karácsonyi bevásárlás során eggyel több csomag lisztet, cukrot, makarónit stb. vásároltak, amit elhelyeztek ebben a dobozban. Bár voltak pesszimisták, Barta Elemér úgy gondolta: ha 5-10 embernek segíthetnek, már megéri. Isten viszont megmutatta ismét: ne legyünk kishitűek. Vannak közöttünk segítő szándékú emberek, így szépen gyűltek a csomagok. A kezdeményezéshez a magyarországi Te is segíthetsz! Alapítvány és egy helyi vállalkozó anyagiakkal is hozzájárult, így igen szép eredmény született: több mint kilencven egyedülálló, idős, beteg vagy éppen nagycsaládos karácsonyát tehették szebbé, gazdagabbá, vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül.

Az adományok átadásán jelen volt Zán Fábián Sándor is, aki áhítatában hangsúlyozta, hogy Isten örömet szerez a benne bízóknak.

Azzal, hogy embertársainkon segítünk, Istent dicsőítjük,

mondta.

Karácsonyi jókívánságai mellett azt kérte, hogy legyen köztünk mindig összefogás, szeretet, amivel Istent dicsérjük.

A Te is segíthetsz! Alapítvány amellett, hogy segít, azért jött létre, hogy – amint a neve is sugallja – másokat is erre buzdítson.

Hisz nincs olyan ember, aki a nála még elesettebben ne tudna segíteni, fogalmazott Pál Sándor, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Aki fontosnak tartja, hogy észrevegyük a környezetünkben segítségre szorulókat, s kinyújtsuk feléjük kezünket. Azért szolgálunk, hogy Istent dicsőítsük, mondta az elnök.

Köszöntötte a megjelenteket Kovács István polgármester is, aki köszönetet mondott mindenkinek, aki segített szebbé tenni mások ünnepét.

Igen megható pillanatoknak lehettünk tanúi. Miközben Pál Sándor és Zán Fábián Sándor átnyújtotta az egységcsomagokat, többek szemébe könny szökött, s hálásan mondtak köszönetet. Egy egyedülálló 82 éves bácsi meghatódva köszönte meg az ajándékot, hisz, mint mondta, őt még soha nem érte ilyen kellemes meglepetés. És szinte biztos, hogy nem egyedül fogja azt elfogyasztani, mert már az átadás előtt le akart róla mondani azzal, hogy a testvére még inkább rászorul… Aki nem tudott eljönni betegsége miatt, azoknak házhoz szállították a csomagokat. Néhány helyre mi is elkísértük az önkénteseket, s meggyőződhettünk róla, hogy valóban jó helyre kerültek az adományok. Örültek itt a gyerekek is, hisz sokan felajánlottak erre a célra játékokat, s természetesen édesség is jutott mindenkinek.

A szervezők úgy tervezik, hogy húsvétra is meghirdetik jótékonysági adománygyűjtő akciójukat.

Kovács Erzsébet