Namíbia | 2020. 12. 04. – 18:45 |

Adolf Hitler nyerte a választást Namíbiában Fotó: Magyar Nemzet

Szokatlan nevű politikust választottak meg az egykori német gyarmatbirodalomhoz tartozó Namíbiában, Adolf Hitler Uunona a Swapo namíbiai kormánypárt képviselőjeként jutott be az ország északi részén található Ompundja tanácsába – közölték hírügynökségek csütörtökön.

Adolf Hitler Uunona előző nap tette le a hivatali esküt – derül ki egy videófelvételből, írja a Magyar Nemzet.

Egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzati politikus hogyan jutott vezetéknevéhez, de az eset döbbenetet váltott ki a közösségi hálón.

Namíbiában számos ember visel német keresztnevet vagy családnevet a családok egykori német munkaadói nyomán. A dpa német hírügynökség szerint ennek oka egyrészt abban rejlik, hogy az európaiaknak nehezükre esett helyesen kiejteni a helyiek nevét, másrészt közrejátszhatott az egykori munkaadók, illetve felettesek iránti nagyrabecsülés is.

Délnyugat-Afrika 1884 és 1915 között német gyarmat volt. A Német Császárság csapatai véresen elfojtották a herero és nama törzs lázadásait.

A gyarmatosító németek ellen 1904 és 1908 között kitört felkelések elfojtását a nagyjából 100 ezer fős herero törzsből alig 10 ezren élték túl, és a Német Császárság csapatai csaknem teljesen kiirtották a nama törzset és több más kisebb népcsoportot is.

Namíbia és Németország kapcsolata máig is érzékenynek mondható.

A német kormány évtizedek óta párbeszédet folytat a windhoeki vezetéssel a gyarmati korban elkövetett bűncselekmények feldolgozásáról.


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés