Csehország | 2021. 01. 29. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Tovább szigorította a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket csütörtökön a cseh kormány.

A döntés oka, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett - írja az MTI.

A legfőbb konkrét ok, hogy megállt a kórházakra nehezedő nyomás csökkenése.

A kórházban kezeltek száma már egy hete állandóan hatezer, míg a súlyos esetek száma ezer körül mozog.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerint az óvintézkedéseket csak akkor fogják mérsékelni, ha a kórházban kezeltek száma 3000 alá esik. Ilyen helyzet legutóbb október közepén volt.

A cseh kormány csütörtöki döntése szerint a kereskedelmi szálláshelyek csak a szolgálati utakon lévőket fogadhatják, és ezt hivatalos iratokkal kell bizonyítani. A hatóságok megszigorítják az ellenőrzéseket. A családok látogathatják saját üdülőházaikat, de idegeneket nem fogadhatnak.

A síközpontok zárva maradnak, és tovább korlátozták a kórházi látogatásokat is. Az új intézkedések pénteken éjfélkor lépnek életbe.

Elhalasztották az iskolák február elejére tervezett részleges megnyitását is. Jelenleg csak az általános iskolák első és második osztályos tanulói vesznek részt tantermi oktatáson.

Péntektől kezdve a cseh lakosok már háromnaponta mehetnek ingyenes antigéntesztre.

Eddig ez ötnaponta volt lehetséges. Ez az intézkedés összefügg azzal is, hogy Németország megszigorította az ott dolgozó cseh vendégmunkások a határátlépését. A Szászországban dolgozó és naponta ingázó csehek hetente két alkalommal, míg a Bajorországban dolgozók kétnaponta kötelesek új negatív koronavírus tesztet felmutatni a határon.

A prágai sajtó szerint naponta mintegy hatvanezer cseh jár át Németországba dolgozni.

"A kormány nem engedheti meg magának, hogy alábecsülje a helyzetet" - jelentette ki a rendkívüli kormányülés utáni sajtótájékoztatón Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke.

Andrej Babis miniszterelnök súlyosnak nevezte a helyzetet, s szerinte a közeli napokban javulás nemigen várható. Babis és Hamácek is felhívta a lakosságot,

hogy tanúsítson nagyobb fegyelmet és következetesebben tartsa be az elrendelt óvintézkedéseket.    

Csehországban október eleje óta szükségállapot és éjjeli kijárási tilalom van érvényben. A boltok és a szolgáltatások zárva, illetve korlátozva vannak.

Az arcmaszkviselés kötelező.

Korábban hírt adott arról, hogy Spanyolországban mintegy 94 ezerrel nőtt a koronavírus fertőzöttek száma. A járvány egy éve alatt csaknem 2,6 millió fertőzöttek szűrtek ki.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszországban 20 ezer alá csökkent az új koronavírus fertőzöttek száma. Ez a legalacsonyabb adat november 11-e óta.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!