Megosztás


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai mintegy 373 ezer doboz, több mint félmilliárd forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le a közelmúltban egy ukrán–magyar bűnözői csoporttól.

Az orgazdáktól nagyjából ugyanekkora értékben foglaltak készpénzt is, így a költségvetésnek okozott kár teljes egészében megtérül - írja a NAV Facebook-oldalán.

A Belaruszból és Ukrajnából származó adózatlan cigarettát a csoport egy magyarországi raktárban tárolta, majd innen szállította tovább a vevőknek.

Az elkövetők szervezettségét és felkészültségét mutatja, hogy üzelmeik leplezéséhez GSM-jelzavaró készüléket is használtak.

A NAV pénzügyi nyomozói egyszerre hat budapesti és négy vidéki ingatlanban csaptak le az orgazdákra: a tíz helyszínről összesen 372 896 doboz adózatlan cigaretta került elő.

A csaknem 560 millió forint értékű dohánytermék mellett 565 millió forint értékű készpénzt – dollárt, eurót és forintot – is találtak a bűnözőknél.

A nyomozók két férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként, egyikük letartóztatását elrendelte a bíróság.

Az elkövetői kör további három tagja szökésben van, ellenük hazai elfogatóparancs van érvényben. A nemzetközi elfogatóparancs kiadatásáról a NAV már intézkedett.

Az ügyben különösen jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt folyik a nyomozás, amiért akár tíz év szabadságvesztés is kiszabható.