| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Rákóczi nyomában Kárpátalján - RIT-tárlat Beregszászban. Fotó: Kárpátinfo hetilap

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) októberben tíznapos alkotótáborban vett részt, melynek keretében olyan helyszíneket látogattak meg, amelyek kötődnek a Rákóczi-családhoz. A tábor ideje alatt elkészült festményeket november 28-án mutatták be a Rákóczi Főiskolán.

A jelenlévőket Kulin Ágnes, a RIT elnöke köszöntötte. „Egy művész számára mindig nagy kihívást jelent egy adott tematika megfestése, de úgy hiszem, mindannyian sikerrel vettük az akadályokat. A tájképek mellett figurális és grafikai alkotásokon is sikerült feldolgozni a nagyságos fejedelem hagyatékát” – hangsúlyozta, majd felajánlotta a főiskola gyűjteményébe a kiállított kollekciót.

„Nekünk, utódoknak kötelességünk megemlékezni Rákócziról. Tehetjük ezt konferenciával, tudományos munkával, vagy épp festészettel is. Ezt a kultuszt meg kell becsülnünk, és tovább kell adnunk a következő nemzedéknek” – emelte ki dr. Orosz Ildikó rektorasszony. Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja a műalkotások egyediségéről, a festők világlátásáról szólt.

Az ünnepélyes megnyitót követően szemügyre vehettük a kiállított festményeket, valamint kellemesen elbeszélgethettünk az alkotás folyamatáról.

A tárlat december 13-ig tekinthető meg a főiskola Gross Arnold termében, előzetes egyeztetés után.

-nitta-


Hirdetés