Megosztás

Az embernek természetes igénye, hogy jól érezze magát. Ehhez viszont önismeretre, nyitottságra van szükség. De ez a rohanó, „könyöklős” világ inkább a magába zárkózás, az elidegenedés felé sodorja a többséget. Éppen ezért jó, ha vannak olyan alkalmak, amikor megállhatunk, önmagunkba nézhetünk, beszélgethetünk, s ha kell, segítséget kérhetünk. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Pedagógia és Pszichológia Tanszéke, illetve a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság munkatársai három évvel ezelőtt ezzel a céllal (is) indították útjára Lelki Egészségnapot.

Idén a rendezvényt egy fotópályázat meghirdetése előzte meg. Így aztán az érdeklődőket az elmúlt szerdán eleve egy igencsak figyelemfelkeltő kiállítás fogadta az átriumban Az élet vidámságai címmel. Ezek a felvételek akaratlanul is pozitív irányba terelték a látogatók figyelmét, gondolatait. S az egész napi program erre irányult.

Dr. Berghauer-Olasz Emőke, a főiskola pedagógia és pszichológia tanszékének docense, a Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság elnöke, a rendezvény egyik katalizátora kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a lelki egészségnapot azzal a céllal szervezték meg a tanintézmény diákjai, tanárai és minden érdeklődő számára, hogy ráirányítsák a figyelmet lelki egészségünkre, mert érdemes azzal többet foglalkozni.

– Rohanó világot élünk, egyre több feladatnak kell megfelelni, és a diákoktól is azt halljuk, hogy egyre nehezebb ezeket a stresszes időszakokat túlélni – mondta a tanárnő. – Rendezvényünk pedig lehetőséget ad arra, hogy megismerjék önmagukat, hozzájárulunk ahhoz, hogy egy kicsit felfrissüljenek, megtalálják saját erőforrásaikat. Ehhez nem csupán előadásokkal, lelki öntettel segítünk, de megszerveztük, hogy ingyenes masszázson, aromaterápiás, iszappakolásos kezeléseken, váll- és arcmasszázson stb. is részt vehessenek. Egy kicsit ugyan elmentünk a Relax szépségszalon kínálata felé is, de a test és a lélek ápolása szorosan összefügg… Ezért is lett a programunk fő mottója: Ép testben, ép lélek.

– Igencsak tartalmas foglalkozások, beszélgetések is várták ezen a napon az érdeklődőket…

– Műhelyfoglalkozásainkon nagyon széles volt a kínálat. Csak hogy néhányat említsek: a Család és Élet Alapítványtól Palojtay Márta az abortuszon, vetélésen átesett nők lelki problémáiról beszélt, illetve arról, hogyan tudnának foglalkozni velük mentálhigiénés szakemberek, de szexuális felvilágosítást is kaphattak itt. A telefonos lelkisegélyszolgálattól érkezők a boldogságkeresés témájában tartottak előadást. Egy másik műhelyben segítséget nyújtottak a mentálhigiénés képzésre jelentkezőknek, merthogy március 31-ig lehet jelentkezni az újabb képzésre. Ebbe a műhelybe hívtuk meg a végzett és a jelenlegi hallgatókat és az érdeklődőket. És lehetőség nyílt személyes beszélgetésekre is pszichológusokkal, mentálhigiénés szakemberekkel is. Emellett filmklubot, filmszemináriumot is szerveztünk hallgatóinknak.

– És a hit, a vallás kérdése sem maradt ki.

– A lelki egészséghez kiemelten fontos a hit, ezért is nagyon fontos számunkra, hogy lelki egészségnapunkhoz első ízben csatlakoztak a történelmi egyházak képviselői is, így a programot ökumenikus istentisztelettel zártuk a FRIGy Band zenei szolgálatával fűszerezve. Örömünkre szolgál, hogy egyre többen kapcsolódnak be az egész napos programba.

Kovács Erzsébet