Megosztás


Az elmúlt héten a Nemzeti Színház Tiszapéterfalván, Beregszászban (két előadás) és Munkácson megtartott János vitéz misszió bemutatójával elindult a Kárpátaljai KultúrKaraván. Ennek céljairól Beregszászban tartottak sajtótájékoztatót Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója részvételével.

A vendégeket Kacsur András, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház igazgatója köszöntötte. Grezsa István elmondta, hogy a KultúrKaraván egyik célja, hogy olyan nagyszerű előadásokkal ajándékozzák meg az ittenieket, amelyek a magyar nemzeti magaskultúrát képviselik. Mint megtudtuk, a Kárpátaljai KultúrKaraván program keretében öt kiemelt magyarországi kulturális intézményhez – a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Állami Népi Együttes, a Filharmónia Magyarország NKft., a Nemzeti Színház – csatlakozott a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. Ezen intézmények nagysikerű produkcióinak bemutatására kerül sor a program keretén belül. Ez olyan modellkísérletnek is tekinthető, mondta, amely más külhoni területeken is meghonosítható lehet.    

Grezsa István arról is tájékoztatott, hogy sajnos ezeknek az előadásoknak nem olyan könnyű helyszínt biztosítani Kárpátalján, hisz a szovjet érában épült művelődési házak szinte mindenütt romos állapotban vannak. Ezért a program keretében megfelelő helyszínek kialakítását is feladatul tűzték ki. Erre a célra a magyar kormány csaknem 2,5 milliárd forintot irányozott elő. Most tíz olyan helyszín újulhat meg, amely földrajzilag és gyűjtőpontként is alkalmas arra, hogy a Kárpátaljai KultúrKaraván helyszíne legyen. A tiszapéterfalvi és a salánki művelődési ház már az elmúlt évek során megújult, a továbbiakban a téglási, bátyúi, verbőci, viski, derceni, técsői és nagydobronyi kultúrházban szeretnének olyan feltételeket teremteni, amelyek megfelelnek majd magas színvonalú előadások befogadására, mondta a miniszteri biztos. Az életveszélyesnek nyilvánított, s emiatt bezárt beregszászi művelődési házról szólva elmondta, hogy az épület jövőjének a sorsa sokkal komplexebb kérdés, minthogy megoldják a KultúrKaraván programban, de reméli, hogy magyar állami segítséggel a közeljövőben ebben a kérdésben is előrelépés történik.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy számára, aki Beregszászból, Kárpátaljáról indult, kiemelten fontos ez a nagyszabású és hiánypótló kulturális projekt. „Nekem személyes ügyem is ez a program, és példaként elmondhatom, hogy a Nemzeti Színház évente 40-50 előadást ad külhoni területeken. Kiemelten fontos Kárpátalja, ezért nekem megerősítésként jött ez a program, és kárpátaljaiként hálás vagyok Grezsa Istvánnak, hogy felvállalta ezt a nemes ügyet”, mondta. Hozzátette, hogy már húsz-huszonöt évvel ezelőtt is nagyon szomorú volt a kép Kárpátalján, mert már akkor nagyon rossz állapotban voltak a művelődési házak, s mostanra jószerivel csak a nagyobb városokban vannak színházi előadásokra alkalmas helyek. A program kulturális részéről szólva a színházigazgató elmondta: cél a kárpátaljai színház-, tánc- és zeneművészet sokszínűségének és értékeinek gyarapítása, a színvonalas előadásoknak, koncerteknek a közönség széles rétegeihez való eljuttatása, a gyermek- és ifjúsági korosztály előadó-művészetekre fogékony nézővé nevelésének előmozdítása a határon túli magyar kultúra ápolása érdekében. Nem beszélve arról, hogy a helyi közösségnek lesz egy új otthona, és ez is egyfajta ott tartó erő, hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, aki ígéretet tett, hogy nagyon sokszor fellép majd Kárpátalján a Nemzeti Színház, s remélhetőleg már felújított kultúrházakban.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy Kárpátalján kiváló a zenei élet, ezért a magyar zenei produkciók bemutatása a régióban gyümölcsöző kölcsönhatást fog eredményezni. Mint jelezte, december 5-én és 6-án négy kárpátaljai településen lép fel az In Medias Brass rézfúvós quintet és az Unicum Laude férfi énekegyüttes. A KultúrKaraván programjainak folytatásaként jövőre számos koncertet szerveznek Kárpátalján, a délelőtti előadásokkal a gyermek, este pedig a felnőtt közönséget célozva meg, tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Miután a KultúrKaraván vándorbotjára az előző este Péterfalván felkerült szalag mellé a beregszászit is felkötötték – ezt Vidnyánszky Attila és Kacsur András tette meg –, kezdetét vette a János vitéz misszió előadása. A fiatal színészcsapat nagyszerű játéka elvarázsolt gyerekeket, időseket egyaránt. Köszönjük az élményt, és várjuk a következőt!

Kovács Erzsébet