| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Újból szeretnék visszatérni ehhez a témához, tudva, hogy ez a kérdés évről évre felmerül, mert nem minden termelő – aki saját vetőmagját használja a vetéshez – végzi el ezt az eljárást. Ennek két oka van. Az első, hogy a kedves termelők nincsenek teljesen tisztában annak a jelentőségével, hogy mit is ad a vetőmag csávázása. Legelőször is, amit mindenkinek tudni kellene, a világ minden országában, és nálunk, Ukrajnában is, a termelők csak kimondottan magas minőségű csávázott vetőmagot használnak. A vetőmag-árusító nagy cégek csak csávázott magot hoznak forgalomba, egyszóval ez kötelező. Felmerül a kérdés: miért?

Legelőször is tudnunk kell, hogy sok veszélyes betegség, például: a fuzáriumgombák okozta betegségek, beleértve a kalászfuzáriumot is. De különösen, amit mindenki észre tud venni, ez az üszkösödés.

Ezt mindenki felismeri a vetésben. Aratás előtt az egész kalász fekete és egy por alakú massza, tehát nincs benne mag. Ezektől a betegségektől csak úgy tudjuk megvédeni a növényeket, hogy a vetőmagot speciális gombaölő (csávázó) vegyszerekkel ledolgozzuk.

Azért én is úgy ajánlanám minden kedves termelőnek, hogy csak fémzárolt, jó minőségű magot vessenek.

Nálunk, Kárpátalján, a vetőmagok árusításával az Eridon cég foglalkozik, székhelye Munkács (elérhető tel.: 0503865835). Itt meg lehet vásárolni több fajta búzát, árpát és más kultúrákat is. A cég garantálja a vetőmag magas minőségi mutatóit. Nem kell megijedni a magas áraktól, jó vetőmagot csak drágábban lehet vásárolni.

De azok a gazdák, akik otthon saját vetőmagot akarnak használni, nem nagy területen, akkor otthoni körülmények között is el lehet végezni a vetőmag csávázását.

Legelőször is, a vetőmagnak használt búzát vagy más kultúrát jól átpucolják speciális gépeken, hogy tiszta, gyomnövényektől megszabadított vetőmagot kapjunk.

Legegyszerűbb a csávázást elvégezni (otthon) betonkeverőben. Ha helyesen végezzük, akkor minőségesen tudjuk csávázni.

Az ehhez legalább 7-10 nappal végezzük el vetés előtt. A csávázáshoz használt vegyszereket (csávázószerek) meg lehet vásárolni a gazdaboltokban. Raxil – ez a legolcsóbb és legelterjedtebb. 10 liter vízhez 0,2 liter szükséges egy tonna vetőmag csávázáshoz. Azok a termelők, akik még nem végezték el a biotrágyák használatát, nem késő elvégezni vetés előtt is. Ne felejtsük el azonnal bedolgozni a talajba. A biotrágya használata most csak akkor ajánlatos, ha szeptember, legkésőbb október elejéig elvetjük az őszieket.

Telefonszámom nem változott: 0975166318 és 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei
szaktanácsadója

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés