A norvég légierő F–16 típusú vadászbombázó repülőgépeinek egyike az Oslótól délre fekvő Rygge légitámaszponton, 2023. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/NTB)

Kijevnek eddig négy európai ország összesen mintegy 80 vadászrepülőgépet ígért.

A norvég légierő F–16 típusú vadászbombázó repülőgépeinek egyike az Oslótól délre fekvő Rygge légitámaszponton, 2023. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/NTB)

Kijevnek eddig négy európai ország összesen mintegy 80 vadászrepülőgépet ígért.

Emmanuel Macron Franciaország elnöke

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának.

A pilótáknak a továbbiakban a francia légierő nyújt haladó szintű repülési képzést.

Jelenleg 150 leendő kiképző felkészítése zajlik.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője

Elmondta, hogy a pilóták kiképzése még nem indult el, egyelőre az előkészületek tartanak.

F-16 Fighting Falcon. Fotó: Wikipédia

Boris Pistorius német védelmi miniszter bírálta Magyarországot, amiért Budapest blokkolja az Ukrajnának nyújtott további katonai segélyt.

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter. Foto: Unian

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter üdvözölte a nyugati országok által létrehozott „vadászgép-koalíció” megalakulását, és arról számolt be, hogy az ukrán pilóták türelmetlenül várják a kiképzés kezdetét.

Románia mentőszolgálata. Illusztráció. Fotó: Internet

A programban 197 ukrán mentős vesz részt.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO)

Az UNESCO kultúráért és vészhelyzetekért felelős igazgatója szerint a februári orosz támadás óta több mint 230 kulturális létesítményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg Ukrajnában.

Orosz aknamezők az orosz-ukrán háborúban. Illusztráció

Emberi jogi szervezetek korábban már figyelmeztettek, hogy az orosz csapatok nemzetközileg betiltott taposóaknákat is alkalmaznak Ukrajnában.

Patriot légvédelmi rendszer. Illusztráció.

Az amerikai Oklahoma állam egyik támaszpontján kapnak kiképzést ukrán katonák a Patriot légelhárító rendszerek kezeléséhez.

Horvátország. Illusztráció

Horvátország mégsem képez ki ukrán katonákat a területén.

Ukrán hadsereg. Illusztráció

Az Egyesült Államok januártól a fegyveres katonai kiképzés mellett többszintű műveleti képzésben is részesíti az ukrán fegyveres erők tagjait.

A március végéig megvalósítandó projektben összesen 50 ember vesz.

Ukrán katonákat kiképző uniós misszió

Ukrajna egyetlen olyan nemzetközi szövetségnek sem tagja, amelyben Horvátország részt vesz, és amely arra kötelezné Zágrábot, hogy nyújtson katonai segítséget számára, és nemzetközi szerződés sem teremt alapot ukrán katonák horvátországi tevékenységére  - olvasható a nyilatkozatban.

Mark Milley elmondta, hogy az ukrán pilóták amerikai kiképzéséről még nem született döntés, azonban tárgyalnak a kérdésről

Megkezdődött szombaton az ukrán hadseregnek London által felajánlott nagyszabású kiképzési program a brit fegyveres erők több nagy-britanniai támaszpontján.

Megkezdődött egy csoport ukrán katona kiképzése a német védelmi ipar egyik legkorszerűbb terméke, a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára

Április eleje óta a Pentagon felgyorsította az ukrán katonák felkészítését a nyugati tüzérségi fegyverek, drónok és radarrendszerek használatára

Az Ivano-Frankivszki iskolai lőterek a tervek szerint hétfőtől folytatják a lövészet oktatást. Mindenekelőtt nők számára rendezik meg ezeket

Az oktató és diákja katapultáltak és sérülésekkel megúszták a balesetet