| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Itthon is lehet boldogulni - Beszélgetés a Szinyica házaspárral

Egy ízlésesen összeállított virágcsokor az ajándékozás és megemlékezés egyedi formája. Születésnapok, esküvők, diplomaátadók során kedveskedhetünk vele. A színes csokrok asztali dekorációként is jól szolgálhatnak. És természetesen mi, nők, azt is nagyra értékeljük, ha párunk egy szép virágcsokorral lep meg minket egy-egy fáradságos munkanap után.

Beregszászban egyre több virágbolt működik, mely jól szemlélteti ennek az üzletágnak a sikerét. Ilyen vállalkozás a városunk központjában található Irénke virágüzlet is. A bolt vezetőivel, Szinyica Irénkével és Andrással beszélgettünk sikerekről, nehézségekről.

– Mikor indult a vállalkozásuk?

– A virágboltunkat 2006-ban nyitottuk, emellett tíz éve van temetkezési üzletünk, és öt éve egy kis ábécét és kávézót is üzemeltetünk – kezdi beszélgetésünket Irénke. – A virágboltunk Beregszászban található, a többi üzletünk pedig Beregújfaluban, ahol élünk. A virágkötészetet önerőből, könyvekből kellett megtanulnunk, és tanulunk állandóan, hogy haladjunk a korral, megfeleljünk a legújabb trendeknek.

– Milyen kezdeti nehézségekkel kellett megküzdeni? Önök szerint könnyű-e vállalkozást indítani Ukrajnában?

– Nem volt könnyű a kezdet, s ma is keményen meg kell dolgoznunk a talpon maradásért – veszi át a szót András. – Vállalkozást nyitni könnyű, csak aztán jól működtetni nehéz. Minden nap újabb kihívásokkal kell szembenézni, újabb feladatokkal kell megbirkózni. De hiszem, hogy aki kitartó, kreatív és bátor, az legyőzi a nehézségeket és előre tud lépni.

– Milyen kérésekkel keresik, kereshetik meg önöket az ügyfelek?

– Nagyon sokan keresnek meg bennünket esküvők alkalmával – válaszol Irénke. –  Ilyenkor természetesen tudásunk legjavát vetjük be, hogy az emlékezetes eseményt igazén széppé tegyük. Az ara elképzeléseit, álmait próbáljuk valóra váltani nem csupán a menyasszonyi csokor, de az étterem dekorációjának elkészítésével, illetve az ifjú párt szállító személygépkocsi díszítésével is. És az emberi élet más fontos eseményeit is igyekszünk szebbé tenni, így a keresztelők, ballagások, szalagavatók, születésnapok stb. alkalmával is jelen vagyunk virágkompozícióinkkal. Persze az életnek vannak szomorúbb pillanatai is, mint például a temetés. Alkalomhoz illő virágcsokrainkkal, koszorúinkkal ilyenkor is igyekszünk kielégíteni az igényeket.

– Mi a véleményük arról a gyakran emlegetett mondásról, miszerint folyamatosan szükséges fejleszteni, mert különben gyorsan lemaradunk?

– Mindig fejleszteni kell, de az ehhez szükséges anyagi feltételek megteremtése nem mindig egyszerű dolog – mondja a férj. – A külföldre kivándorló emberek miatt egyfajta vásárlóhiány lépett fel, amit sajnos sok vállalkozó érezhet meg. Most elsősorban az ABC-t és a kávézót szeretnénk tovább fejleszteni, hogy a faluban a fiatalok tudjanak hová eljárni beszélgetni, kellemes környezetben szórakozni.

– Hogy érzik, mi az önök sikerének a kulcsa?

– Úgy gondolom, hogy az odaadó munkánknak meg lett a gyümölcse, mert bizalommal fordulnak hozzánk a vásárlóink – mondja Irénke. – Persze ez lemondásokkal, áldozathozatallal is jár. Sajnos sokszor ezt a család bánja, igen keveset vagyunk a gyerekekkel. Hála Istennek, hogy a nagyszülők besegítenek, így nem „üres házba” mennek haza az iskolából.

– A jelenlegi ukrajnai helyzetben fontos-e több lábon állni, azaz egyszerre több mindennel foglalkozni?

– Fontos bizony – erősíti meg a férj. – Hisz, ha az egyik vállalkozás kevésbé sikeres, a másik pótolhatja azt. Az üzleteink mellett még fóliánk is van. Így egyik viszi a másikat.

– Gondoltak-e arra, hogy más országban próbálnak szerencsét?

– Ezen soha nem gondolkodtunk – mondják szinte egyszerre. – Itt születtünk, itt szeretünk élni, a gyermekeinket is arra neveljük, hogy itthon tudjanak boldogulni. Már a nagyobbik lányunk is besegít, ami örömmel tölt el bennünket. Látja, hogy ha kemény munka árán is, de lehet itthon boldogulni.

Kurmay Anita


Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés