A magyar népművészet motívumait ma már ruhákon, cipőkön, kiegészítőkön is megtalálhatjuk. Akár egy stílusos miniszoknyán vagy nadrágon is új életre kelhetnek hagyományos mintáink. Ezt az ötletet valósította meg a beregszászi Barna házaspár is, amikor megalapították a Bogár Divat Hagyományőrző Hímződe és Varroda vállalkozást. Katalinnal (Bogi) és Györggyel beszélgettünk sikerekről, nehézségekről, kihívásokról.

– Mikor indult a vállalkozása?

– A feleségem hobbiból magyaros motívumokat hímzett kézzel ruhákra. Ekkor jött az az ötlet, hogy ebből egy vállalkozást indíthatnánk. 2017 őszén pedig sikerült is ezt megvalósítanunk, és hivatalosan is elindítani a hímződét.

– Milyen kezdeti nehézségekkel kellett megküzdeni? Ön szerint könnyű-e vállalkozást indítani Ukrajnában?

– Ez nem egy olyan szakma, amely vidékünkön tanulható. Sok mindent könyvből, internetről sajátítottunk el, valamint meg kellett tanulni a vállalkozás sajátosságait, az adózási formákat, az engedélyeztetéseket. Vállalkozást nyitni könnyű, de a sikeres működés kemény munkát igényel.

– Hol találhatják meg önöket a vásárlók?

– Online felületen vagyunk jelen. Boltunk még nincs, leginkább megrendelésre dolgozunk.

– Milyen kérésekkel keresik, kereshetik meg az ügyfelek?

– Nagyon széles a kínálatunk. Egyedi párnáktól kezdve cégek logóján át hímzett ruhákig, kabátokig mindennel megkereshetnek minket. Nyitottak vagyunk bármiféle ötletre.

– Hogy jött a névválasztás?

– Katalint gyermekkorában Katicabogárnak nevezték, amiből később Bogi lett. Így jött a névválasztásunk, mivel a logónk is egy katicabogár, valamint egy tű és egy cérna.

– Mi a véleménye arról a gyakran emlegetett mondásról, miszerint folyamatosan szükséges fejleszteni, mert különben gyorsan lemaradunk?

– Így van. Egy vállalkozás csak akkor marad fenn hosszú távon, ha mindig fejlődik. Ha pedig csak stagnál, akkor egy idő után veszít az erejéből. Így mi is azon vagyunk, hogy mindig valami újat mutassunk vásárlóinknak.

– Milyen elképzeléseik vannak a vállalkozásuk fejlesztésével kapcsolatban?

– Szeretnénk bővíteni eszköztárunkat, mivel egyre több megrendelésünk van, és sokat segítene, ha egyszerre több géppel is tudnánk dolgozni, illetve új ruhákat, új motívumokat is bemutatnánk a közeljövőben.

– Hogy érzik, mi az önök sikerének a kulcsa?

– Szerintem, hogy közösen csináljuk, együtt van a család. Szeretjük, amit csinálunk, és abban leljük örömünket, ha az elkészített ruhánk a megrendelőnek is tetszik.

– A jelenlegi ukrajnai helyzetben fontos-e több lábon állni, azaz egyszerre több mindennel foglalkozni?

– Fontos, igen. Ha több mindennel foglalkozik az ember, akkor az egyfajta biztonságot is nyújthat neki. Mindkettőnknek van munkahelye, és emellett délutánonként, hétvégén dolgozunk a vállalkozásunkban.

– Éltek-e az Egán Ede Vállalkozásfejlesztési Program nyújtotta lehetőségekkel?

– A vállalkozásunk indulásakor nagy segítségünkre volt a pályázat. Hímzőgépeket tudtunk igényelni, ami megkönnyíti a munkánkat.

– Gondoltak-e arra, hogy más országban próbálnak szerencsét?

– Pár évvel ezelőtt dolgoztunk külföldön, de haza húzott minket a szívünk – mondta Katalin.

– Megtaláltuk ott is a lehetőségeinket, de hiányzott az itthoni légkör – tette hozzá György.

– Milyen tanácsokkal látna el egy kezdő vállalkozót?

– Mindenképpen merjen belevágni. Sok olyan szegmens van vidékünkön, amely még nincs kiaknázva, és egy kis kreativitással sikeres vállalkozást vezethet az ember.

Kurmay Anita