| 2020. 11. 27. – 14:29 |

Segítség a frontvonalban dolgozóknak

A Beregszászon található megyei elmegyógyintézet dolgozói jelentős adományban részesültek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettől. A most átadott 218 csomag tartós élelmiszert és higiéniai eszközöket tartalmaz. Az átadáskor Gerevich János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének a vezetője elmondta, hogy ezzel az adománnyal szeretnék megköszönni az itt dolgozók helytállását. Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy hamarosan 200 csomag élelmiszert adnak át az intézmény konyhájának, amely előreláthatólag az itteni páciensek egyhavi ellátását biztosítja.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere arról szólt, hogy az egymásra való figyelés, a cselekvő gondoskodás különös jelentőséggel bír a veszélyhelyzet idején.

Az utóbbi két hónap eseményei bebizonyították, hogy csak összefogással tudjuk legyőzni a kórt,

hangsúlyozta Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, aki fontosnak nevezte a szomszédok, így a kárpátaljaiak megsegítését.

Almási Tetyjana, az elmegyógyintézet főorvosa elmondta, hogy

jókor jött a segítség, mivel az Ukrajnában zajló egészségügyi reform nagyon negatívan érintette a kórházat.

A változások következtében költségvetésük az egyharmadára csökkent, így kénytelenek voltak dolgozóik egy részétől megválni. Felére csökkentették a betegek létszámát, így a gondozottak száma most 200 főt tesz ki. Megtudtuk, egy beteg élelmiszerellátására naponta 10 hrivnya jut, 15 hrivnyából kénytelenek fedezni a páciensek napi gyógyszerszükségletét.

Végül Gerevich János arról tájékoztatott, hogy

a frontvonalban tevékenykedők megsegítése tovább folytatódik, másnap közel 700 élelmiszer- és higiéniai csomagot osztanak szét a járás egészségügyi dolgozói – orvosok, nővérek, ápolók, mentősök – között.

A sajtó jelenlévő képviselőinek azt is elmondta, hogy az általa képviselt szervezet tovább folytatja az egészségügyben dolgozók, illetve a támogatásra leginkább rászorulók megsegítését. Így a Kárpátalja kormányzójával nemrég megkötött megállapodás értelmében már a közeljövőben a megye más járásaiban is szerveznek a mostanihoz hasonló jótékonysági akciókat.

Kovács Elemér

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés