Ukrajna | 2020. 12. 01. – 10:38 |

Címlapképünk illusztráció. Forrás: Internet

Ukrajnában november 14-től bevezetik a hétvégi karantént. Az új korlátozások szombat 00:00 és hétfő 00:00 óra között lesznek érvényben.

A megfelelő határozatot november 11-én, szerdán hozta meg az ukrán Miniszteri Kabinet - írja a Korrespondent.net hírportál. 

A kormány döntésének megfelelően hétvégenként tilos lesz

a szórakoztató intézmények, éttermek, kávézók, tornatermek és nem élelmiszerboltok, bevásárló- és szórakoztató központok, valamint kulturális rendezvények munkája.

Bezárják a bevásárlóközpont éttermeit és szórakoztató zónáit - a tervek szerint csak üzletek működhetnek; betiltják a szórakoztató és nyilvános rendezvényeket; megtiltják a kulturális intézmények (különösen a mozik, színházak, múzeumok) tevékenységét; lehetővé teszik az éttermek, kávézók és más vendéglátóhelyek számára, hogy csak elvitelre dolgozzanak. 

A hétvégi karantén ideje alatt Ukrajnában csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, személyszállítás, benzinkutak és állatgyógyszertárak működhetnek.

Denisz Smihal miniszterelnök a Miniszteri Kabinet ülésén hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapban Ukrajnában a COVID-19-esetek számának exponenciális növekedését figyelték meg, ezért a kormány kénytelen volt e lépésre. 

A kormányfő megjegyezte, hogy az új korlátozások az éttermi, szórakoztató és kulturális szférában részt vevő üzleti közösség számos képviselője számára fájdalmasak lesznek.

“A kormány kész segítséget nyújtani vállalkozóink támogatására a szigorúbb hétvégi karantén alatt” - mondta Smihal az üzleti közösség támogatásáról beszélve. 

Teljes mértékben helyreállítják és kibővítik a következő támogatási programokat:

  • az alkalmazottak fizetésének egy részének kompenzációja állásidő miatt;
  • az állami garancia program, amely a közeljövőben kezdi el működését (a hitel legfeljebb 80%-át az állam fedezi);
  • a hétvégi karantén előre nem látható körülményként (force majeure) való elismerés mechanizmusának alkalmazása, amelyről a kormány a Kereskedelmi és Iparkamarával tárgyal;
  • az elérhető hitelek 5-7-9 programjának folytatása, amely lehetővé teszi, hogy halasztást szerezzenek az üzlet számára. Vagyis a meglévő hitelek gyakorlatilag 0%-os refinanszírozásáról beszélünk.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés