Hirado.hu


Először kerül eladásra Pablo Picasso szeretőjéről, Marie-Thérèse Walterről készült portré. Mélyen a zsebébe nyúlhat a leendő tulajdonos. A festmény 21 milliárd forintot is érhet.

A világhírű festő, Pablo Picasso szerelmének és múzsájának, Marie-Thérèse Walternek a portréja kerül kalapács alá a jövő hónapban, a New York-i Sotheby’s árverésén - írja a Hirado.

A „Femme nue couchée” (Fekvő női akt) című festmény, közel 21 milliárd forintért is elkelhet.

Az 1932 áprilisában festett alkotás az egyik legértékesebb Walter-portré lehet, amit valaha árverésen kínáltak.

A ritka alkotás a művész pályafutásának legtermékenyebb éveiből származik. Picasso szerelmét sokkarú tengeri lényként ábrázolja, szürke, elernyedt végtagokkal és egy női arccal profilból.

Picasso aktábrázolásában újítónak számított. Portréja a nő biomorf alakját emelte ki, mely termékenységet, szexualitást és egyben kecsességet sugall.

Helena Newman,a Sotheby’s Europe elnöke úgy fogalmazott: „A Femme nue couchée újszerű és rendkívül érzéki alkotás”.

Picasso 1927-ben Párizsban találkozott először a 17 éves Walterrel. Akkor még házasságban élt Olga Khokhlovával, egy orosz–ukrán táncosnővel.

Találkozásukat követően fiatal szeretője lett a legfőbb múzsája a legkeresettebb festményeinek, rajzainak és szobrainak – olvasható a CNN oldalán.

A Sotheby’s aukciósház szerint a névtelen eladó közvetlenül Picasso leszármazottjaitól szerezte meg Walter portréját 2006-ban, miután a nagyméretű festményt évtizedekig a művész hagyatékában őrizték.

Forrás