Kárpátinfo.net
Január 13-ról 14-re virradó éjszaka a kormányzati struktúrák honlapjait és a Gyija (Дія) alkalmazást kibertámadás érte.

Mindenhol fenyegetésekkel ellátott képek jelentek meg. A webhelyek jelenleg nem működnek, folyamatban van a probléma megoldása.

A hackertámadás tényéről az Oktatási Minisztérium Facebook-oldalán számoltak be - írja az Ukranews.com hírportál.

A 2022. január 13-ról 14-re virradó éjszakai globális támadás miatt az Oktatási és Tudományos Minisztérium hivatalos honlapja átmenetileg nem működik. Jelenleg folyik a munka a hiba elhárításán, az SZBU és a kiberrendészet is dolgozik az ügyön - áll a jelentésben.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium honlapján kívül nem működik a Külügyminisztérium, a Veteránügyi Minisztérium, a Sürgősségi Állami Szolgálat, a Miniszteri Kabinet, valamint az Energiaügyi Minisztérium honlapja.

A Gyija alkalmazás webhelyén az áll, hogy az oldalon tervezett műszaki munka folyik. Maga az alkalmazás működik.

Ugyanakkor az Egészségügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, a Szociálpolitikai Minisztérium, az Infrastrukturális Minisztérium, valamint a Digitális Fejlesztési Minisztérium webes forrásai hibátlanul működnek.

A jelentések szerint éjszaka az érintett oldalakon egy kép jelent meg, melyen három nyelven fenyegetés volt olvasható.

"Ukrán! Minden személyes adata feltöltésre került a nyilvános hálózatra. A számítógépen lévő összes adat megsemmisül, és nem állítható vissza. Minden információ nyilvánossá vált rólad, félj, és számíts a legrosszabbra. Ez a múltadért, jelenedért és jövődért kaptad. Volinyért, az Ukrán Felkelő Hadseregért, Galíciáért, Poliszjáért és a történelmi területekért" – állt az üzenetben.