Kárpátinfo.net


| 2021. 09. 13. – 08:13 | Ukrajna |
Ukrajna "nagyon magas áron" vásárolja a gázt, de ez az ország energiabiztonsága érdekében szükséges - jelentette ki Jurij Vitrenko. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna "nagyon magas áron" vásárolja a gázt, de ez az ország energiabiztonsága érdekében szükséges - jelentette ki Jurij Vitrenko, a Naftohaz Ukrajna állami gázszolgáltató vállalat vezetője a YES Brainstorming fórumon.

"Valóban, most nagyon magas áron importálunk gázt, de az ország energiabiztonsága prioritás számunkra, ezért a magas árak ellenére Ukrajnába importáljuk a gázt" - idézte Vitrenko szavait a Podrobnosti.ua hírportál.

Vitrenko biztosított afelől, hogy az ukrán földalatti gáztárolók elegendő tartalékot halmoztak fel a fűtési szezonra,

annak ellenére, hogy a kék üzemanyag ára emelkedett.

"Most megközelítjük a tárolóinkban lévő mintegy 19 milliárd köbméter gáz szintjét, talán még többet is. Már túlléptük a kormány által kitűzött tervet, amely szerint a fűtési szezon kezdetére 17 milliárdnak kell lennie" - mondta a Naftohaz vezetője.

Vitrenko hangsúlyozta továbbá, hogy 2016-2018-ban Ukrajna mintegy 16 milliárd köbméterrel kezdte a fűtési szezont.

Hozzátette: most sokkal több gázunk van. Ebből a szempontból bízunk benne, hogy a fűtési szezonban biztosíthatjuk a polgárok zavartalan gázellátását.

Ukrajna 2015 óta nem vásárolt gázt közvetlenül Oroszországtól. Kijev 2020 szeptembere óta áttért a "virtuális" fordított irányú gázvásárlásra - a Gazprom által az EU-ba szállított gáz egy részét veszi át.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!