Kárpátinfo.net


Megosztás

Ukrajnában a Miniszteri Kabinet új szabályok bevezetésével kívánja szigorítani az adófizetők bevételeinek és kiadásainak ellenőrzését.

Miért kell új szabályokat kidolgozni?

Ukrajnában a "fekete" gazdaság szintje az egyik legmagasabb Európában. Ennek következtében az ország függetlenségének évei alatt az ukránok olyan vagyont halmoztak fel, amiért nem fizettek adót. 2021. szeptember 1-jétől adóamnesztiával legalizálhatók ezek - írja az Ukranews.com hírportál.

Aki pedig nem él ezzel a lehetőséggel, annak felelnie kell majd az adóhivatal előtt. Az ellenőrzés szigorítása érdekében a Legfelső Tanács kötelezettséget terjesztett a Miniszteri Kabinet elé, hogy az adóellenőrzésről szóló törvényben új adóellenőrzési módszereket dolgozzanak ki.

Szeptember 1-jétől ki lehet használni az amnesztiát, legalizálhatja pénzeszközeit - mondta Danil Hetymancev a Pénzügyi, Adó- és Vámpolitika Bizottság vezetője.

Hogyan fogják ellenőrizni a jövedelmet?

A közvetett ellenőrzési módszerek az ukránok vagyonának meghatározásának bármilyen módját magukban foglalják, kivéve azt, amelyet hivatalosan jeleznek.

Ezek a következők lehetnek:

  • nagy vásárlások nyomon követése (a hivatalos jövedelemtől jelentősen eltérő összegért);
  • az eladók azon kötelezettsége, hogy jelezzék vásárlóik jelentős vásárlásait;
  • ingatlanértékelés (lakás, autó stb.);
  • a bankok azon kötelezettsége, hogy jelentést tegyenek ügyfeleikről, akik számlaátutalásai jelentősen meghaladják a megerősített jövedelmet.

Az Egyesült Államok példa a szigorú ellenőrzésre. Ott szelektíven ellenőrzik az adófizetőket. Ha a szabályozó hatóságoknak (mind az állami, mind a szövetségi) úgy tűnik, hogy egy állampolgár nem fizetett adót jövedelme után, akkor saját magának kell bebizonyítania ezt. Ebben az esetben az ártatlanság elve nem működik. Az adócsalásért pedig még büntetőjogi felelősség is jár.

Mi történik, ha be nem jelentett jövedelme van?

Szeptember 1-jétől minden olyan eszköz legalizálható, amelyet már megvásároltak vagy felhalmoztak "fekete" kereskedelemben. Például a készpénz dollárt egy speciális számlán lehet elhelyezni, 5% adót fizetni, és már törvényesen használhatják azt. Ugyanakkor a "fekete" bevételi forrást legalizálni kell: csak ez véd minden lehetséges ellenőrzés ellen.

Idővel a pénzügyi ellenőrzést nemcsak az adóhatóságok, hanem a bankok is szigorítják.