Kárpátinfo.net


| 2021. 07. 21. – 16:00 | Japán |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A különleges szőlőfajtát a világon csupán egyetlen helyen termelik. A különleges minőségért borsos árat kell fizetni, egyetlen fürt több száz, de akár több ezer dollárt is érhet.

A Ruby Roman nevű szőlő a világ egyik legritkább - és legdrágább- gyümölcse.

Évente mindössze 2400 fürtöt termelnek ebből a szőlőfajtából - írja a magyarmezogazdasag.hu.

A szőlő értékesítésére szigorú szabályok vonatkoznak: mindegy egyes fürtöt alaposan ellenőriznek, hogy a bogyók mérete -minimum 20 gramm-  és cukortartalma- minimum 18%- megfelel-e az előírásoknak.  

A forgalomba kerülő szőlőfürtöket minőségi tanúsítvánnyal látnak el.

Az így is luxus minőségű szőlőfajtának létezik még egy "prémium" kategóriája is. azokat a fürtöket árulják ebben a kategóriában, amelyeknek a bogyói minimum 30 gramm súlyúak, és a fürt minimum 700 grammos.

Évente csupán néhány szőlőfürt éri ezt a minőségi szintet. 

Aki meg szeretné kóstolni a szőlőfajták Rolls Royce-ának számító gyümölcsöt, annak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia: egyetlen fürt jelenleg 396 EUR körül mozog.

Jó hír azonban, hogy néhány üzletben lehetővé tették, hogy akár egyetlen szem szőlőt is vásárolhassanak a különleges csemegére vágyók.  Az egyes bogyók mérete általában akkora mint egy ping-pong labda, de nem ritkák, az akár 3 cm-nél is nagyobb átmérőjű bogyók.  

Rendkívül zamatos, különösen magas cukortartalommal rendelkezik, savtartalma azonban alacsony.

A ritka szőlőfajtát  kizárólag Japán Ishikawa prefektúrában termesztik, prémium gyümölcsként  2008 óta forgalmaznak. Az első fürt  Ruby Roman szőlőt 2008 augusztusban értékesítették, a 700 grammos különlegességért 910 USD-t fizettek. És ez még olcsónak is számít: állítólag  2016 júliusában egy 26 szőlőszemet tartalmazó fürt 8400 dollárért kelt el egy aukción a kanazawai nagykereskedelmi piacon.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!