Kárpátinfo.net


| 2021. 07. 15. – 10:16 | Ukrajna |
Tkacsenko szerint mindenkinek beszélnie kell ukránul, de ezt örömmel kell tennie, nem kényszerből. A puha ukránosításnak el kell érnie a kívánt eredményeket. Fotó: facebook/oleksandr.tkachenko

Hirdetés

Olekszandr Tkacsenko kulturális és információpolitikai miniszter úgy véli, hogy mindenkinek beszélnie kell ukránul, de ezt örömmel és kényszer nélkül kell tennie.

Az Ukrainszki Novini hírportál Olekszandr Tkacsenko kulturális és információpolitikai miniszter Telegram-bejegyzésére hivatkozva azt írja, hogy Tkacsenko szerint

a nyelv nem használható az ország megosztására és nem válhat manipuláció és spekuláció tárgyává.

Ugyanakkor az elsődleges feladat annak biztosítása, hogy az ukrán nyelv az összes tevékenységi körben - televízióban, újságokban, otthon és az utcán - általánossá váljon.

Tkacsenko szerint mindenkinek beszélnie kell ukránul, de ezt örömmel kell tennie, nem kényszerből. A puha ukránosításnak el kell érnie a kívánt eredményeket.

Ugyanakkor a miniszter arra panaszkodott, hogy

lehetetlen pénz nélkül népszerűsíteni az ukrán nyelvet.

Tkacsenko azt szeretné, ha az ukrán nyelvű termékek mennyisége jelentősen megnőne a filmgyártás, könyvkiadás területén, illetve a múzeumi idegenvezetők munkája során.

„Mert nem csak egy divat bevezetéséről van szó a kommunikáció terén. Konkrét pénzügyi támogatásról van szó, hogy az ukrán nyelv valóban domináns legyen. A finanszírozás lehetővé teszi az ukrán piacra összpontosító rendszer újraindítását”- magyarázta a kulturális miniszter.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk róla, hogy az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak minősítette az ukrán mint államnyelv működéséről szóló jogszabályt, közismertebb nevén a nyelvtörvényt. Az alkotmánybíróság ígérete szerint a határozat teljes szövegét július 15-én teszik közé.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!