Dél-Ázsia | 2021. 06. 24. – 17:00 |
Fotó: Origo

Démonokról szóló legendák és babonák lengik körbe azt a titokzatos lyukat, amit korábban Jemen keleti részén azonosítottak. Egyelőre a szakértők sem tudják, miként keletkezett e természeti csoda, aminek még a mélységét sem tudják pontosan meghatározni - írja ismeretterjesztő cikkében a Phys.org tudományos portál.

A képződményt hivatalosan Barhout Kútjának hívják, de a helyi lakosok csak a Pokol Kútjaként emlegetik, nem véletlenül: a legenda szerint a lyuk mélyén démonok vannak - írja az Origo.

Ezt a hiedelmet erősítik azok a borzalmas szagok, amiket az üreg környékén lehet érezni.

A jemeni fővárostól, Szanaától 1300 kilométerre található képződmény méretei impozánsak: 30 méter széles, és becslések szerint körülbelül 100-250 méter mély lehet. Még a jemeni hatóságok sem tudják, mi lehet a mélyén.

Annyit elmondhatunk, hogy nagyon mély, nem tudtunk leereszkedni az aljáig, mert rendkívül kevés ott az oxigén és nincs szellőzés" - mondta Salah Babhair geológus.

Elmentünk a területre, majd megvizsgáltuk a kutat, nagyjából 50-60 méterig sikerült is lejutni. Különös dolgokat fedeztünk fel benne, és furcsa szagokat éreztünk... Az egész helyzet titokzatos."

Mivel a napfény nem világítja meg a képződmény mélyét, és a széléről sem lehet látni semmit, többen videokamerákat próbálnak lejuttatni az aljára, de eddig nem sikerült értékelhető felvételeket készíteni.

Sokan nem is nagyon próbálkoznak, mivel félnek, hogy a lyuk beszippantja a közelébe merészkedőket.

Babhair szerint a lyuk több millió éve keletkezhetett, létrejöttének körülményeiről azonban nem tudnak semmit a szakemberek. A kutató kiemelte, hamarosan tovább folytatják Barhout Kútjának tanulmányozását.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!