USA | 2021. 06. 21. – 10:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója a sajtónak megerősítette, hogy Washington mégis befagyasztotta az Ukrajnának szánt 100 millió dollár értékű katonai támogatás folyósítását, mert Oroszország felhagyott Ukrajna közvetlen fenyegetésével – adta hírül az rbc.ua hírportál a The Washington Post című amerikai lapra hivatkozva.

A jelentés szerint Sullivan a napokban a Fehér Ház részéről megjelent cáfolatra reagálva, miszerint az USA – a sajtóértesülésekkel ellentétben – mégsem fagyasztotta be a katonai támogatás folyósítását Ukrajnának, elmondta, hogy a kérdés kapcsán félreértés történt - írja a Karpat.in.ua.

Mint hangsúlyozta, az USA 275 millió dollár értékben biztosított (katonai) támogatást Ukrajnának, és megígérte, hogy ezt további 100 millió dollárral növeli, ha Oroszország folytatja Ukrajna közvetlen fenyegetését, azaz növeli csapatainak a számát az ukrán határ mentén.

De mivel csökkent a fenyegetés szintje, az USA befagyasztotta a 100 millió dollár folyósítását – mutatott rá.

Mindazonáltal Sullivan figyelmeztetett, hogy az Egyesül Államok kész támogatást nyújtani Ukrajnának, ha Oroszország agresszív lépéshez folyamodik.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy a napokban a jól értesültnek számító Politico című internetes kiadvány azt közölte, hogy a Fehér Ház felfüggesztette egy sok millió dolláros katonai támogatás folyósítását Ukrajnának.

Jen Psaki, a Fehér Ház sajtószóvivője azonban rögtön megcáfolta a hírt, teljesen abszurdnak nevezve azt.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter úgy véli, hogy a NATO 2008 óta egyetlen lépést sem tett annak érdekében, hogy Ukrajna tagságot szerezzen. Április elején, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-t nevezte az egyetlen módnak a donbászi háború befejezésére.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!