Ukrajna | 2021. 05. 27. – 14:09 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a kormány megváltoztatta az örökbefogadási rendszert, emellett növelte a szülési támogatás összegét.

Az ukrán Miniszteri Kabinet számos változtatást hagyott jóvá az árvák, a szülői gondviseléstől megfosztott gyermekek, valamint a gyermekes családok szociális védelmének javítása érdekében – írja az Ukrajinszki Novini a kormányportál közleménye nyomán. 

A Miniszteri Kabinet megváltoztatta az örökbefogadási rendszert Ukrajnában.

Most a gyermek és az örökbefogadó szülő közötti maximális korkülönbség nem lehet több, mint 45 év. Az örökbefogadásra jelentkezőknek speciális képzésen kell részt venniük.

Tervezik továbbá az örökbefogadott gyermek vezetéknevének, keresztnevének és apai nevének megváltoztatására vonatkozó eljárás javítását is.

2022. január 1-től a gyermek születéséhez vagy örökbefogadásához nyújtott állami támogatás összege

41 280 hrivnyáról 50 000 hrivnyára nő.

A támogatás 25 százalékát azonnal, a támogatás összegének fennmaradó részét pedig a következő 36 hónap folyamán egyenlő részletekben folyósítják.

Az ilyen intézkedéseknek javítaniuk kell a gyermekjogok tiszteletben tartásának hatékonyságát az Ukrajnában folytatódó decentralizációs folyamat keretében.

Korábban hírt adtunk arról, hogy 50 ezer hrivnyára emelhetik a szülési támogatást Ukrajnában. 2014 óta először javasolják az összeg növelését és az éves indexálás bevezetését.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!