MTI

| 2021. 05. 26. – 17:00 | Fehéroroszország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van - jelentette ki szerdán a minszki parlamentben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Az államfő most első ízben reagált nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró légi incidensre. Elmondta, hogy a fenyegető üzenetet megkapta egy időben a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér is - írja az MTI.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint Lukasenka kijelentette, a fehérorosz hatóságok jogszerűen jártak el,

a repülőgép útját az asztravjeci atomerőmű (BelAESZ) közelében változtatták meg. Felvetette, hogy mi lett volna, ha hirtelen teljes riadókészültségbe kellett volna hozni az atomerőmű biztonsági rendszereit. Később, magának némileg ellentmondva, Lukasenka azt mondta, hogy az atomerőmű biztonsági rendszerét és a légvédelmet az incidens idején teljes riadókészültségbe helyezték.

"A nemzetközi jog minden szabálya szerint jogszerűen jártam el, az embereket védve" - monda Lukasenka, aki szerint a hatóságok is helyesen cselekedtek. Hozzátette, amint a gép legénységét értesítették a fenyegetésről, a pilóták kikérték a légitársaság tulajdonosainak, valamint a vilniusi repülőtérnek a tanácsát is, de a minszki leszállás mellett döntöttek.

Az államfő megismételte azt a korábbi minszki állítást, hogy a repülőgép személyzete maga döntött úgy, hogy leszáll Minszkben. Elutasította azt a feltételezést, hogy a pilótákat fehérorosz MiG-29-es vadászgépek kényszerítették leszállásra.

Arról is szólt, hogy Minszkből hárman nem utaztak tovább a gép eredeti célállomására, Vilniusba az őrizetbe vett ellenzéki Raman Prataszevicsen és barátnőjén, Szofija Szapegán kívül. Ők azért nem folytatták útjukat a litván fővárosba, hogy utána ne kelljen onnan visszatérni Minszkbe.

Ebből is azt az álhírt fabrikálták, hogy ők a helyi állambiztonság (a KGB) emberei - mondta Lukasenka.

Hozzátette, alig ért földet a repülőgép Minszkben, Nyugaton már szinte azonnal egyforma vádak hangzottak el, és rögtön megtiltották a fehérorosz gépek berepülését az unió légterébe. Kicsit túl gyorsan reagáltak - mondta epésen az államfő, azt ígérve, a közeljövőben a nyilvánosság elé tárnak mindent összegyűjtött információt, azt is, amit az őrizetbe vettek is mondtak. Lukasenka szerint Prataszevics "öldöklést és véres lázadást" akart kirobbantani az országban. Szerinte nyugati védelmezőinek válaszolniuk kell arra a kérdésre, hogy Prataszevics melyik külföldi szakszolgálatnak dolgozik, és ki fizetett neki a kelet-ukrajnai háborúban való részvételért.

Lukasenka úgy fogalmazott az országa nem "hideg-", hanem "jeges háború" küszöbén áll. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy "ne ingassa meg" Fehéroroszországot, mert "nincs semmi értelme".

Május 24-én Artyom Szikorszki, a fehérorosz közlekedési minisztérium légiközlekedési osztályának igazgatója azt mondta, hogy a repülőgépet ért fenyegetés a minszki repülőtér elektronikus postafiókjába érkezett. A levél angol nyelvű volt, szerzői a palesztin Hamász szervezet katonáinak nevezték magukat, és azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják a gépet, ha Izrael nem hagyja abba a palesztinok lakta Gázai övezet lövetését.

A Hamász kedden azonban közölte, hogy nem volt köze az incidenshez.

A fehérorosz közlekedési minisztérium kedden nyilvánosságra hozta a gép pilótáinak beszélgetéséből azt a részt, amikor a minszki irányítóközponttal váltottak üzenetet. Eszerint az irányító értesítette a pilótákat arról, hogy néhány repülőtér a Ryanair gépen elhelyezett pokolgépre figyelmeztető értesítést kapott. A tárca szerint a bűnözők azt tervezték, hogy a gépen elhelyezett pokolgépet Vilnius felett hozzák működésbe. Az irányító az üzenet ismertetése után azt tanácsolta a pilótáknak, hogy biztonsági okokból Minszkben hajtsanak végre kényszerleszállást. Tette ezt annak ellenére, hogy a repülési szabályok szerint nem lett volna kötelessége bármilyen tanácsot adni bombariadó esetén.

A Belavia fehérorosz légitársaság szerdán bejelentette, hogy október 30-áig leállította minden, a svéd fővárosba irányuló járatát, miután a svéd hatóságok megtiltották számára a légtér használatát. Prágában közölték, hogy péntektől állítják le a Belavia tevékenységét Csehországban. A lett kormány ugyancsak kitiltotta szerdán a fehérorosz utasszállító repülőgépeket az ország légteréből, és a fehérorosz légtér elkerülésére szólította fel saját gépeit. Az elmúlt két napban több európai ország és légitársaság hozott hasonló döntést.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítélte a fehérorosz hatóságok eljárását. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja elítélte, hogy a fehérorosz hatóságok minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság két uniós főváros között közlekedő, több mint száz utast szállító menetrendszerinti járatát.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy egymásután törlik fehéroroszországi járataikat az európai országok. A brit és francia repülési tilalom miatt október végéig kényszerült törölni londoni és párizsi járatait a Belavia fehérorosz légitársaság, és közben kedden Lengyelország, Litvánia és Ukrajna is bejelentette, hogy megszünteti a légi összeköttetést Minszkkel, illetve megtiltja a fehérorosz légtér használatát a Ryanair járatával történt két nappal ezelőtti incidens miatt.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!