Kárpátinfo.net


Megosztás


Ukrajnában a kormány a családi támogatásokról szóló törvény módosítását tervezi, amely növelné a szülési támogatás összegét.

Ukrajnában a Miniszteri Kabinet jóváhagyná a gyermekes családok számára nyújtott állami támogatásról szóló törvénytervezetet, amely növeli a gyermek születésével járó kifizetések összegét.  

2014 óta először javasolják az összeg növelését és az éves indexálás bevezetését.

Ez a dokumentumtervezet szerepel a május 26-i kormányülés napirendjén.

A projekt a gyermek születésekor a költségvetésből származó kifizetések növekedését írja elő 2022. január 1-jétől 50 ezer hrivnyára.  

A kormány a támogatás kifizetését átalányösszegben, a teljes összeg 25%-ában teljesíti azonnal, a fennmaradó összeget a következő 36 hónap folyamán egyenlő részletekben, a Miniszeti Kabinet által megállapított eljárással összhangban folyósítják.

Ezenkívül 2023. március 1-jétől, s továbbá január 1-jétől évente tervezik növelni a gyermek születésekor fizetendő összegek nagyságát a fogyasztói árindex előrejelzett növekedési ütemével (decemberben az előző év decemberéhez képest). 

A gyermek örökbefogadásának támogatása is növekszik, mivel a gyermek örökbefogadásának támogatását a gyermek születésekor a támogatás kifizetésére megállapított összegben nyújtják – áll a törvénytervezet magyarázó szövegében.

Most a gyermek születése után járó ellátás összege 41 280 hrivnya,

amelyből 10 320 hrivnyát fizetnek azonnal, a többit a következő 36 hónapon belül folyósítják - írja az RBC.ua.