Ukrajna | 2021. 05. 17. – 12:44 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Volodimir Zelenszkij az Ukrajna 30. fórumon kijelentette, hogy augusztus 24-től Ukrajna belép az úgynevezett "papírmentes" (paperless) rendszerbe.  

"2021. augusztus 24-én Ukrajna a "papírmentes" rendszerbe lép, ahogy ígértük.

Nincsenek állami szerveknek szóló papírok, senki sem követelheti meg az ukrán állampolgároktól a közszolgáltatások nyújtására vonatkozó papírokat vagy igazolásokat" – mondta az államfő, idézi a Korrespondent.net.

Zelenszkij beszélt arról is, hogy 2021-ben gyors internet-hozzáférést kíván biztosítani mindenki számára.

"A programom másik pontja: gyors hozzáférés az internethez szeretett Ukrajnánk minden lakója számára. Ebben az évben arra törekszünk, hogy hozzáférést biztosítsunk a vezetékes internethez. Háromezer ukrán falu, ezek iskolái, kórházai, könyvtárai kapnak majd internet hozzáférést" - mondta az elnök.

Megjegyezte, hogy az elmúlt fél évben több mint 2 millió ukrán állampolgár kapott hozzáférést a nagy sebességű 4G internethez.  

Zelenszkij szerint ez idő alatt az ukránok milliói elsajátították a digitális tudás alapjait.

Az államfő azt is hozzátette, hogy az egyik cél, hogy a polgárok interneten keresztül szavazhassanak.

"A fontos döntések online, pontosan az interneten keresztül történnek majd. Ez egy jelentős nap számunkra. Ma megtesszük az első lépést az e-demokrácia felé vezető úton. Ez az elektronikus petíciók elindítása a Gyija (Дія) alkalmazásban" - közölte Zelenszkij.

Hozzátette, hogy már több mint 10 millió ukrán használja a Gyija alkalmazást.

Denisz Smihal miniszterelnök viszont kijelentette,

hogy az ukránok körében fejleszteni kell a digitális műveltséget.

"Sok munka áll előttünk, a digitális írástudás fejlesztése érdekében. Pontosan annak érdekében, hogy hazánkban nemcsak tízmillió ember, hanem több tízmillióan is profitálhassanak a digitalizáció előnyeiből" - mondta a miniszterelnök.

Elmondása szerint Ukrajna nemcsak a digitális útlevelek területén, hanem számos más digitális szolgáltatás terén is vezető szerepet kapott.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Viktor Medvedcsukkal eggyel kevesebb lett az ukrán oligarchák száma - reagált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy pénteki újságcikkben a Moszkva-barát ellenzéki politikussal szemben hazaárulás miatt indult eljárásra. Mint mondta, az ukrán társadalom elvárja, hogy mérséklődjön az oligarchák politikai befolyása.

 

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES