Ukrajna | 2021. 05. 13. – 10:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Volodimir Zelenszkij elnök új elvámolási rendszert hagyott jóvá a külföldön nyilvántartásba vett autók számára.

Zelenszkij aláírta az Ukrajna Adótörvénykönyvének módosításáról az adók és illetékek beszedését, egyéb kötelező befizetéseket illetően, amelyek adózásának tárgya a járművek című törvényt – írja az Ukrajinszki Novini hírportál az Elnöki Hivatal sajtószolgálatának közleménye nyomán.

Ezenkívül az államfő aláírta az Ukrajna Vámkódexének Ukrajna vámterületére behozott járművek elvámolásának ideiglenes egyszerűsítéséről szóló törvényét is.

E törvények, amelyeket a Legfelső Tanács április 15-én fogadott el, ideiglenesen egyszerűsítik az Európából behozott autók elvámolási mechanizmusát, és hozzájárulnak a környezet védelméhez a káros kibocsátásoktól.

A dokumentumok szerint az öt évesnél régebbi, európai nyilvántartásba vett használt autókat, amelyeket 2020 végéig Ukrajna területére importáltak, a hozzáadott érték-adó és a jövedéki adó kedvezményes adókulcsával adóztatják meg.

A jövedéki adó összege az autó korától, térfogatától, motortípusától függ, és nem függ az értékétől.

Az alapkamat 0 és 150 euró között mozog, és a legtöbb esetben a vámkezelés költsége nem haladja meg az ezer eurót.

Az ilyen autókat átmenetileg mentesítik az importvámok alól.

A kedvezményes mechanizmus szerint egy tulajdonos egy autója elvámolható.

A kedvezményes elvámolásra a törvények hatálybalépésétől számított 180 nap áll rendelkezésre. Az ATO és az Egyesített Erők Műveletének területének résztvevői számára 270 nap áll rendelkezésre.

Ezek a törvények nem vonatkoznak azokra a járművekre, amelyek nem felelnek meg az Euro-2 és magasabb környezeti normáknak, a megszálló államtól (agresszor államtól) származnak, vagy ha Ukrajna ideiglenesen elfoglalt területéről importálták azokat.

A törvények a kihirdetésüket követő napon lépnek életbe, és egy hónappal életbe lépésük után lépnek hatályba.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukrán kormány további 60 milliárd hrivnya adó beszedését tervezi. Az ukrán Pénzügyminisztérium elkészítette az Adótörvénykönyv módosítási tervezetét a költségvetési bevételek egyensúlyának biztosítása érdekében.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Denisz Smihal miniszterelnök kifejtette, hogy az ukrán kormány nem tervezi az adók emelését a lakosság számára. Az adóemelés csak bizonyos, magas árréssel rendelkező területekre vonatkozna majd.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES