Kárpátinfo.net


Megosztás


Már a jövő évtől Ukrajnában a minimális nyugdíj összege a kétszerese lehet a mostaninak. Az ukrán Legfelső Tanácshoz benyújtották az 5446. számú törvényjavaslatot, amelyet a különböző frakciókból álló parlamenti képviselők csoportja dolgozott ki.

Most Ukrajnában a minimális nyugdíj megegyezik a munkaképtelen korú személyek létminimumának összegével.  

Ma ez az összeg 1779 hrivnyát tesz ki, ez év decemberétől pedig a létminimum 1934 hrivnya lesz.

Vagyis, ha a javasolt törvénytervezetet elfogadják, akkor 2022-től a minimális nyugdíj nagysága 3868 hrivnya lehet.  

Ez magasabb, mint a jelenlegi átlag nyugdíj, amely valamivel több, mint 3500 hrivnya.

A két létminimumnak megfelelő minimális nyugdíj megállapítását a szükséges munkaviszonnyal rendelkező polgárok számára javasolják. A nők esetében legalább 30 év, a férfiak esetében pedig legalább 35 évnek kell lennie.

Így számukra a minimális nyugdíj 3868 hrivnya lesz.

Azoknál a polgároknál, akik betöltötték a 65. életévüket és legalább 30/35 éves munkaviszonnyal rendelkeznek, javasolják a minimálbér legalább 70%-ának megfelelő minimális nyugdíj megállapítását (jelenleg ez csak a minimálbér 40%-a). Vagyis ha ezt a törvényt elfogadják, akkor minden 65 éves és idősebb nyugdíjas, aki megfelelő munkaviszonnyal rendelkezik, legalább 4200 hrivnyát kap (figyelembe véve a jelenlegi 6000 hrivnya összegű minimálbért).

Azoknak a nyugdíjasoknak, akik nem rendelkeznek elegendő munkaviszonnyal, felajánlják, hogy szolgálati idejük arányában határozzák meg a nyugdíjat. Ennek azonban legalább a létminimum másfélszeresének, azaz 2914 hrivnyának kell lennie.

A törvényjavaslat emellett a nyugdíjak emelését biztosítja a fogyatékkal élő állampolgárok számára, akik elvesztették családfenntartójukat. Javasolják, hogy minden fogyatékossággal élő családtag esetében két létminimum (3868 hrivnya) szintjén állapítsák meg azt.  

A modern ukrán törvényhozás „legjobb” hagyományai szerint ez a törvényjavaslat nem jelzi a nyugdíjak ilyen radikális emelésének forrását.  

Más szavakkal, nincs leírva, hogy honnan vennék  a pénzt a nyugdíjasok számára.  

Ezenkívül nem tudni, hogy mi lesz akkor a többi nyugdíjjal. Nem derül ki, hogy az ukrán állampolgárok elsöprő többsége egyszerűen csak a minimális nyugdíjat kapja meg függetlenül attól, hogy milyen fizetést kapott korábban, és mennyi járulékot fizetett a nyugdíjalapba – írja a Today internetes kiadvány.