Kárpátinfo.net


Megosztás


Májustól Ukrajnában megváltoztatják a gázárakat. Ezt a döntést az Országos Energiaügyi és Közüzemi Szabályozási Bizottság (NKREKP) hozta meg.

Feltételezik, hogy a lakosság számára a gáz ára piaci alapú lesz, ahogyan azt a törvény előírja, de a fogyasztók rögzített áron vásárolhatnak gázt, amely az év során nem változik - ez év május 1-jétől jövő év április 30-ig. A gázszolgáltatóknak április 25-ig kell közzétenniük ezt az árat - írja a Podrobnosztyi.ua.

A szállítók más, úgynevezett kereskedelmi szerződéseket is kínálhatnak a fogyasztóknak, amelyek feltételei eltérnek az alapszerződéstől.

Alapszerződések

Minden gázt szállító vállalat éves alapajánlata május 1. és április 30. között lesz érvényes, függetlenül attól, hogy a fogyasztó maga mikor írta alá a szerződést. Ez idő alatt a szállítónak nincs joga megváltoztatni az árat, kivéve, ha csökkenteni akarja azt. Az éves alapszerződéseket automatikusan felajánlják a fogyasztóknak.

A legfontosabb döntés az ukrán fogyasztók számára nyári szerződés bevezetése. Május 1-től alapértelmezés szerint az éves ár kerül megadásra, vagyis minden fogyasztó megkapja az éves gázárat. Ez kiküszöböli a gázár turbulenciáját. Az ár egész évben egy lesz - május 1-jétől április 30-ig – jegyezte meg Valerij Taraszjuk, a NKREKP elnöke. 

Azok a fogyasztók, akik már kötöttek éves szerződéseket szállítókkal fix áron, a szerződés 12 hónapjának végéig ilyen áron kapják meg. Ha a fogyasztó az alapszerződést választotta, akkor számláit a következő hónap 25-ik napjáig fizesse ki.

A fogyasztó az egyik szállítóval kötött éves szerződés megkötése után választhat egy másik szállítót. 

Kereskedelmi ajánlatok

Az éves alapszerződések mellett a gázszolgáltatók más lehetőségeket is kínálhatnak a fogyasztóknak, például havi, eltérő feltételekkel kötött szerződéseket.

A fogyasztó nyilatkozhat egy másik szerződésre való áttérés iránti vágyáról a weboldalon, vagy felhívhatja a szállító telefonos központját, személyes fiókjában, a mobilalkalmazásban - vagyis a szokásos módon lép kapcsolatba a szállítójával. Ugyanakkor nem szükséges újból benyújtani az ugyanazzal a szállítóval kötött szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat.

A fogyasztó megkövetelheti a szállítótól, hogy 15 napon belül igazolja, hogy megkapta kérését. De ha a szállító megtagadja a fogyasztótól, hogy más szerződésre váltson, erről legkésőbb 10 nappal a fogyasztó kérésének kézhezvétele után tájékoztatnia kell.

A szállítónak legkésőbb három munkanapon belül tájékoztatnia kell a fogyasztót a másik kereskedelmi ajánlatra való áttérésről.

Ezenkívül a gázszolgáltató megváltoztathatja bármely kereskedelmi ajánlat feltételeit, de erről legalább egy hónappal a változások előtt értesítenie kell a fogyasztót. A gázár változása azonban nem számít a kereskedelmi szerződés feltételeinek változásaként.

Ugyanezek a szabályok érvényesek, amikor a szállító úgy dönt,

hogy teljesen eláll a kereskedelmi tarifától.

A szállítónak jogában áll önállóan eldönteni, hogy az ügyfél visszatérhet-e az alapszerződéshez.

Denisz Smihal miniszterelnök a lakosság számára a gázpiacon bekövetkezett változásokat kommentálva elmondta: "Nem szeretném, hogy minden hónapban stresszeljek attól, hogy az ár 12, 15 vagy 20 hrivnya lesz. Ezért egy éves terméket vezetünk be" - mondta.

Szerinte a gáz ára átlagos lesz, és azt a gázszolgáltatók határozzák meg határidős, azaz előre megkötött szerződések alapján.

Általában a fűtési szezon végén a gáz ára, valamint a gáz iránti kereslet csökken. De, mint a miniszterelnök mondja: "nyáron nem lesz kétezer hrivnyás gázszámla".