MTI

Megosztás


Az ukrán kormány szerdai ülésén határozatot hozott, amelynek értelmében meneszti posztjáról Andrij Koboljevet, a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetőjét.

A hírt először az UNIAN ukrán hírügynökség szerint egy ukrán kormánypárti képviselő, Olha Vaszilevszka hozta nyilvánosságra a Telegram üzenetküldő portálon - írja az MTI.

Koboljev a Facebookon azt írta, hogy a menesztéséről a sajtóból értesült, ezért a hírt nem tudja kommentálni.

Közölte, hogy ő maga nem nyújtott be felmondást.

Később az Uktajinszka Pravda hírportál szerint a kormány saját honlapján is megerősítette, hogy felmentette posztjáról Koboljevet. A kormányzati hírportálon közöltek szerint szerdán tartották a Naftohaz vállalat közgyűlését, amelyen megvizsgálták a cég tavalyi tevékenységéről szóló jelentést.

A Naftohaz vállalatcsoport nettó konszolidált vesztesége 2020-ban 19 milliárd hrivnya, azaz több mint 204,4 milliárd forint volt. A részvényesekből álló közgyűlés nem tartotta kielégítőnek a Naftohaz felügyelőtanácsának és vezetésének tavalyi évi tevékenységét - idézte a hírportál a kormányzati közleményt.

A hírportál közölte, hogy a Naftohaz előző napi magyarázata szerint a veszteséget főként az alacsony kereslet, a földgáz alacsony világpiaci ára, illetve a fogyasztóik tartozásai okozták.

A hírportál emlékeztetett arra is, hogy tavaly márciusban a kormány még támogatta a Naftohaz felügyelőbizottságának a javaslatát,

hogy hosszabbítsák meg Koboljev kinevezését további négy évre.

Koboljev 2014. március 26. óta töltötte be a Naftohaz vezetőjének posztját.Forrás

MTI