Index.hu
| 2021. 04. 28. – 09:23 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A határon túli magyaroknak is juthat oltóanyag Magyarországon. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel március közepén a Kossuth rádiónak adott interjújában.

A kormányfő szerint fel kellett készülni arra, hogy a határainkon túl nem lesz elég az oltóanyag.

Minden magyart, aki a világban él, 16,5 millió adag vakcinából be lehet oltani – fogalmazott akkor, majd legutóbb az elmúlt hetekben tett említést erről a tervről, idézi az Index.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta csaknem másfél hónappal ezelőtt a Magyar Nemzetnek: ha mindenki megkapta az oltást Magyarországon, aki regisztrált, akkor véleménye szerint segíteni kell a „határon túli testvéreinken” is, hogy vakcinához jussanak.

Hozzáfűzte: ez praktikusan a kárpátaljai magyarokra vonatkozik,

hiszen a szerbek jól állnak az oltással, és a többi szomszédunk uniós állam, így azokban is oltanak. Egyikőjük sem említett részletet, nem utaltak a felhasználandó vakcinák típusára sem. Minderről hivatalosan nem adott még tájékoztatást a kormány.

A kárpátaljai magyarok beoltásának lehetősége azonban nem kerülte el az ukrán sajtó figyelmét, olvasható a karpataljalap.net portálon, a vesti.ua írására hivatkozva.

A portál úgy értesült, hogy az "ukrajnai magyaroknak" május végén vagy június elején ajánlhatják fel az oltás lehetőségét. 

A cikk szerzője megjegyzi, hogy Magyarországon ötféle oltóanyagot használnak, s nem tudni, választhatnak-e közülük a „vakcinaturisták”.

Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke minderről azt mondta: Ukrajna üdvözli az oltásban nyújtandó segítséget. Hrihorij Mazurasu, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, az ukrán–magyar interparlamentáris csoport tagja kifejtette: személy szerint értékeli, hogy Kijev támogatást kap a vakcinázásban. 

Volodimir Cibulko politikai elemző arra utal: Magyarország mellett Lengyelország is kész segíteni Ukrajnának. Szerinte ez hősiesség, mert ezekben az országokban még nem oltották be a teljes lakosságot.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában kihirdették az ortodox húsvétra vonatkozó korlátozásokat.A májusi ünnepekre és az ortodox húsvétra nem vonatkoznak további korlátozások.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Zelenszkij szerint ortodox húsvét után új koronavírushullám fenyeget. Volodimir Zelenszkij elnök az egyik sajtótájékoztatóján felszólította az egyház vezetőit, forduljanak a hívekhez, hogy tartsák be a járványellenes intézkedéseket a templomokban.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!