Kárpátinfo.net


| 2021. 04. 28. – 07:48 | Kárpátalja |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint egy kárpátaljai lakost tizenkét év börtönre ítéltek. Az illető olyan döntésekért kampányolt, amelyek veszélyeztetik Ukrajna alkotmányos rendjét és területi integritását.

A rendvédelmisek megállapították, hogy az illető többször is nyilatkozott az orosz sajtónak államunk közigazgatási-területi struktúrájának megváltoztatásáról szóló szándékáról.  

Javasolta az úgynevezett Podkarpatszka Rusz, mint közigazgatási-területi egység illegális helyreállítását,

amelyet Ukrajna alkotmánya nem ír elő.

Szándékainak megvalósításához az alperes az Orosz Föderáció szervezetei között keresett segítséget Ukrajna elleni felforgató tevékenységek végrehajtására.

A férfi többek között 2014 elején levélben kérte az Orosz Föderáció elnökét, hogy folytasson békefenntartó akciót a Podkarpatszka Rusz szovjet idők előtti státusának helyreállítása és annak államiságának elismerése érdekében.

Dokumentálva van, hogy 2014 nyarán, miközben Oroszországban tartózkodott, a törvénysértő számos olyan dokumentumot dolgozott ki, amelyekben felvázolta Kárpátalja erőszakos elfoglalásához szükséges lépéseket.  

A nyomozás során lefoglalt „dokumentumok” szerint a támadó többek között Ungváron, Munkácson és Huszton kormánytisztviselők megfélemlítésének, az irodaházak és a kommunikáció elfoglalásának rendszerét dolgozta ki.  

Azt is eltervezte, hogy létrehoz egy „ideiglenes kormányt”, lezár négy autóutat, két vasúti hágót és elfoglalja a repülőteret.

A büntetőeljárás részeként a különleges szolgálat emberei számos cinkost azonosítottak.  

Köztük az önjelölt „rendvédelmi szervek vezetőit” is, akik honfitársaink toborzásában vettek részt. Alapos ellenőrzés után az érintettek ellen eljárást indítottak.

Az elkövető ellen jelenleg nemzetközi körözést adtak ki.  

A férfi az Orosz Föderáció területén bujkál a bíróság elől, ezért a tárgyalást távollétében tartották meg, melynek során 12 évig terjedő börtönre ítélték őt.

A bírósági ítélet hatályba lépett – jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Interpol által körözött külföldi férfit fogtak el az ungvári ellenőrző ponton. Kiderült továbbá, hogy a zökkenőmentes határátkeléshez a külföldi férfi más személy okmányát használta fel. 

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy körözött kárpátaljai férfit tartoztattak fel Csapnál. A csapi ukrán-magyar határátkelőhelyen egy körözött férfit vettek őrizetbe, akit az ukrán rendvédelmi szervek több bűncselekmény elkövetésének gyanúsítanak.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!