Kárpátinfo.net


| 2021. 04. 19. – 09:37 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában április 19-től a vállalkozók 8 ezer hrivnyát kaphatnak az államtól, ha vállalkozásuk veszteséget szenvedett a karanténkorlátozások miatt.  

A megfelelő törvényjavaslat április 9-én lépett hatályba. A kérelmet a Gyija (Дія) portálon vagy az alkalmazáson keresztül lehet benyújtani – tudatja az Unian.net hírportál.

Kik kaphatják meg a karanténtámogatást?

Azok az egyéni vállalkozók és vállalkozások alkalmazottai, akik a vörös zónákban karanténkorlátozásoktól szenvedtek, segítséget kérhetnek. Azok az egyéni vállalkozók, akiknek vállalkozása szerepel a Miniszteri Kabinet listáján, megkaphatják a 8000 hrivnya összegű egyszeri támogatást.

Emellett az említett kifizetéseket nyugdíjasok és fogyatékossággal élő egyéni vállalkozók is kaphatják, ők mentesülnek az egységes adó befizetése alól.

Nem kapnak pénzügyi támogatást, akik:

  • kevesebb mint 3 hónappal ezelőtt regisztrálták be vállalkozásukat,
  • vállalkozók, s egyidejűleg  alkalmazottak is;
  • kevesebb mint hat hónap alatt fizették az egységes adót.

Az alkalmazottak nem kaphatnak kifizetést, ha:

  • olyan vállalatoknál dolgoznak, amelyek a kérelem benyújtásának napján nem fizettek egységes adót a teljes negyedév alatt;
  • olyan vállalatoknál dolgoznak, amelyek tevékenysége egy hónappal a jelentkezés előtt nem szerepelt a Miniszteri Kabinet gazdasági tevékenységek típusainak osztályozási listáján;
  • ha havi 30 ezer hrivnya átlagfizetést kapnak.

Hogyan kérvényezhető a támogatás a Gyija (Дія) alkalmazáson keresztül?

A terület piros karanténzónába kerülésétől számított 30 napon belül kell igényelni a támogatást. Regisztrálni kell a Gyija a portálon vagy alkalmazásban elektronikus aláírás vagy Bank ID használatával. A Szolgáltatások menüpontban ki kell választani a Nyugdíjak, juttatások és támogatás, majd az Egyszeri pénzügyi támogatás egyéni vállalkozóknak és alkalmazottaknak című pontot.

Az alkalmazás leellenőrzi az adatokat a Nyugdíjpénztár nyilvántartásában.

Ezután a kérelemben ki kell tölteni a kötelező mezőket. A kérvény elküldése után az feldolgozásra kerül. A kifizetést pedig a megadott IBAN-számlára utalják majd.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy 2021. április 16-i adatok szerint 998 betöltetlen állás található a Kárpátaljai Megyei Foglalkoztatási Szolgálat adatbázisában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában szigorították a szubvencióra vonatkozó követelményeket. Ukrajnában a támogatások kiszámításakor a betétekből, osztalékokból származó jövedelmet és külföldi utazásokat veszik figyelembe.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!