Kárpátalja | 2021. 04. 15. – 07:56 |
Fotó. SZBU

A természeti erőforrások védelmére irányuló intézkedések részeként az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) feltárta Kárpátalján az országos jelentőségű ásványok illegális kitermelését.

Az „üzletember” tette több mint 1 millió hrivnya összegű veszteséget okozott az államnak.

A különleges szolgálat munkatársai megállapították, hogy a rendszert egy helyi üzletember szervezte meg. A Talabol (Теребля) folyó vízvédelmi övezetében medertisztítás leple alatt a homok-kavics keverék illegális kitermelését végeztette. 

Operatív információk szerint illegális tevékenységekbe a saját fiát is bevonta.

A férfi a kitermelt ásványi anyagokat Kárpátalján az üzletembereknek értékesítette.

Szakértők szerint e kitermelés negatívan befolyásolhatja az éves ökoszisztéma hidrológiai állapotát.

Az SZBU által kezdeményezett mérnöki és ökológiai szakértelem megerősítette a több mint 1,6 ezer köbméter ásványi anyag illegális kitermelésének tényét.

A nyomozás során a tisztviselők illegális munkában részt vevő berendezéseket foglaltak le.

A rendszer szervezője ellen Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 240. cikkelye (az altalaj védelmének vagy használatának szabályainak megsértése) értelmében az ügyben büntetőeljárást indítottak. 

Az ügyben még folyik a nyomozás – jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya. 

Korábban hírt adtunk arról, hogy külföldieket tartott fogva egy férfi Kárpátalján. A rendőrség megállapította, hogy három indiai állampolgárt illegálisan tarthattak fogva Kárpátalján, egy nagybereznai (Великий Березний) lakos házában.  

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy két migránst fogtak el a határőrök Kárpátalján. A két külföldi férfit, akik megpróbálták átlépni a határt, megkerülve az ellenőrző pontokat, április 13-án délután vették őrizetbe Kárpátalján a Csapi Határőrség munkatársai.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!