Kárpátinfo.net


Megosztás


Ukrajnában számos benzinkút üzemanyaga nem felel meg a minőségi előírásoknak, és veszélyes lehet az autókra és az emberek egészségére.

A legrosszabb mutatókat a BRSM-Nafta, a Motto, a Sun oil, a Factor és a Tatneft benzinkutak benzinjében találták.  

Ezt bizonyítja a Fogyasztói Szakértői Intézet tanulmánya – írja a Golos.ua internetes kiadvány.

A kutatók Ukrajnában tilos aromás aminokat találtak a benzinben.

Az aminok nem csak az autókra károsak, de rákhoz is vezethetnek. Veszélyes anyag nyomait találták a BRSM-Nafta üzemanyag mintájában - 0,7%, a Sun Oil A-92-es benzinben pedig 1,8%-ot fedeztek fel.

A Tatneft hálózatban vásárolt A-92 benzinmintákban 89,7 egység, a Sun Oil esetében pedig 90,6 egységnyi oktánszámot fedeztek fel.

Az alacsony oktánszámú benzin nemcsak gyorsabban fogy el, hanem a motor gyors romlásához is vezet.

Ezenkívül számos benzinkút nem felelt meg a mérgező benzol tartalmára vonatkozó állami szabványnak.  A Factor töltőállomásokon a mutató 2,8%, a Motto hálózatban 2,3%, a Sun Oil mintája pedig 3,5-szeresével lépte túl a megengedett normát.

Számos töltőállomáson a benzin kéntartalmát is túllépik.  

Túlzott mértéke az injektorok szennyeződéséhez vezet, és növeli a légkörbe történő kibocsátás káros hatásait. A Sun oil benzinben a normát kétszer lépték túl, a Motto termékei szintén nem felelnek meg a szabványnak.

A kutatók szerint Ukrajnában egyre gyorsabban növekszik az alacsony minőségű benzin értékesítési pontjainak száma.

Ezért tanácsos kerülni azokat a benzinkutakat, ahol a benzin literenkénti ára 3-4 hrivnyával olcsóbb.  

Ha korábban alacsony minőségű üzemanyagot "hordókban" adtak el, akkor most, mint kiderült, "jól ismert" hálózatokban vásárolhatunk rossz minőségű benzint.