Ukrajna | 2021. 04. 12. – 13:43 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában hétfőre kevesebb mint nyolcezer, a megelőző napihoz képest csaknem 4300-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel.

Az átmeneti csökkenésnek azonban minden bizonnyal az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek - írja az MTI.

Közben Kárpátalja kikerült a legsúlyosabb járványhelyzet szerinti "vörös" besorolás alól.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 7856 új esettel 1 861 105-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 287-tel 37 301-re. Szombaton 235-en haltak meg, de a múlt héten a halálos áldozatok száma többször négyszáz fölötti volt.

Eddig 1 416 215-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint 2200-zal 407 589-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban viszonylag nem sok, 2770 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a múlt héten többször meghaladta az ötezret.  

A legtöbb új beteget, 1112-őt ezúttal a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megyéből jelentették.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfői jelentése szerint az egészségügyi tárca ismét változtatott a régiók járványhelyzet szerinti besorolásán. Eszerint hétfőtől három megye van a jelenleg legenyhébb, "sárga" besorolásban, köztük Kárpátalja, amely így hetek után került ki a legsúlyosabb "vörös" kategóriából.

Az ide tartozó régiókban egyebek mellett újra kinyithat minden üzlet és a vendéglátóhelyek is.

"Vörös" besorolásban maradt továbbra is a főváros, Kijev és tíz megye a 24-ből, a többi "narancs" besorolású.

Az egészségügyi tárca közlésére hivatkozva a hírportál arról is beszámolt, hogy mostanáig 378 264-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, öten a második dózisát is Ukrajnában. Az oltási kampány Ukrajnában február 24-én kezdődött.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy hete kijelentette: 47 millió oltást kell elvégezni az országban az év végéig.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kárpátalján a koronavírus terjedésétől függően korlátozásokat vezethetnek be. Anatolij Poloszkov, a Megyei Államigazgatás vezetője egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Kárpátalján ezentúl a koronavírus-fertőzés terjedésének helyzetétől függően vezetnek be korlátozásokat.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az Egészségügyi Minisztérium a 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok kollektív Covid-19 elleni beoltását fontolgatja. Az ilyen kollektív immunizálás segítségével havi 6 millió oltást szeretnénk elérni – mondta Viktor Ljasko, egészségügyi miniszterhelyettes, országos tiszti főorvos az újságírókkal folytatott találkozóján.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!