Magyarország | 2021. 04. 12. – 12:27 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Négy ukrán katona meghalt egy március 26-án történt lövöldözésben. Azóta Oroszország csapatokat vont össze az orosz-ukrán határ közelében, valamint hadgyakorlatba kezdett. Az éleződő konfliktusról Horváth József, az Alapjogokért Központbiztonság politikai tanácsadója beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Az ukrán-orosz határon összevont orosz csapatok miatt Németország, az Európai Unió és az USA is aggodalmát fejezte ki - írja a Hirado.

Az újfent kiéleződött ukrán-orosz konfliktus okairól Horváth József, az Alapjogokért Központbiztonság politikai tanácsadója beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

A szakértő szerint Oroszország számára mindig stratégiai kérdés volt,

hogy biztonsági zónát tudjon maga előtt.

Az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között a Szovjetunió szétesése után olyan megállapodás jött létre, hogy az oroszok elengedik Közép-Európát, de további terjeszkedést nem tűrnek.
Azonban az orosz irányultságú vezetést amerikai irányultságúra cserélték Ukrajnában, amit az oroszok közvetlen fenyegetésként éltek meg. Azóta folyamatosan feszült a helyzet.

Oroszország pedig nem ismerte be, hogy reguláris csapatokat küldött volna a Donyec-medencébe (ahol azóta Putyin provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget), és a Krím irányába. A lakosság által zöld emberkéknek nevezett katonák elfoglalták és visszacsatolták a Krímet Oroszországhoz.

A jelenlegi konfliktushoz a március 26-án történt lövöldözés vezetett, amelyben négy ukrán katona halt meg, ezután kezdett csapatösszevonásokat Ukrajna és Oroszország is, valamint Oroszország hadgyakorlatot jelentett be, amely során hadihajók kelnek át a Kaszpi-tengerről a Fekete-tengerre. Ukrajna a NATO felé szeretne lépéseket tenni.

Horváth József szerint ez valójában inkább egy orosz–amerikai konfliktus.

Amerika új vezetése, a Biden-kormány így próbálja demonstrálni, hogy keményebben bánik Oroszországgal, mint az előző vezetés. A hadgyakorlat pedig csupán egy üzenet orosz részről, amellyel kijelölik azt a határt, aminek közvetlen közelében nem tűrnek el külföldi érdekeltséget.

Két amerikai hadihajó is érkezik április közepén a Fekete-tengerre, de ebben nincsen újdonság, az időzítés az, ami jelentőségteljes lehet. „Amerika az Ukrajna melletti kiállását szeretné demonstrálni” – mondta a politikai tanácsadó.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Moszkva nem zárja ki, hogy Kijev megpróbálja erőszakkal dűlőre vinni belső problémáit, ebben az esetben Ukrajna veszélyt jelent majd Oroszország számára - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 televízióban vasárnap leadott nyilatkozatában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy  az ukrán haderő kész a gyors reagálásra a helyzet kiéleződése esetén. Az ukrán fegyveres erők készen állnak arra, hogy gyorsan reagáljanak a helyzet kiéleződésére Kelet-Ukrajnában és végig az orosz határ mentén – jelentette ki Ruszlan Homcsak altábornagy, vezérkari főnök egy csütörtök esti televíziós műsorban.

Forrás


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!