Hirado.hu
| 2021. 03. 30. – 17:00 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A klinikai teszteken a valós életben is helytálltak a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinái – derül ki egy amerikai tanulmányból. A második oltás beadását követően azonban az orosz Szputnyik V hatékonysága mindkét amerikai fejlesztésű oltóanyagén túltesz.

Az első dózis beadását követő két hét alatt jelentősen csökkent a Covid-fertőzés kockázata a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltóanyagainak hatására – jelentette egy hétfőn megjelent amerikai tanulmányra hivatkozva a Reuters, írja a Hirado.

A vírusfertőzés kockázata a második oltás után két héttel 90 százalékkal csökkent, állítja a tanulmány.

Az eredmények visszaigazolják a tavaly július és október között elvégzett klinikai tesztek eredményeit, amelyek szerint az amerikai-német Pfizer–BioNTech hatékonysága 95,5 százalékos, a Modernáé pedig 94 százalékos volt.

A tanulmány az mRNS (közvetítő RNS)-alapú vakcinák hatékonyságát vizsgálta hat állam 3950 kórházi ápolójának, illetve mentősének megkérdezése alapján, 13 hetes periódusban, 2020. december 14. és 2021. március 13. között.

A megkérdezettek 74 százaléka már megkapta legalább az első dózist, és hetente tesztelték őket, hogy jelentkeztek-e nem várt mellékhatások.

„Az engedélyezett mRNS-alapú koronavírus-vakcinák jelentős védelmet nyújtottak a fertőzéssel szemben az egészségügyi személyzet, a mentők és más frontvonalban dolgozók számára” – jelentette ki Rochelle Walensky, az amerikai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (CDC) igazgatója.

Bár más alapelven működik (vektorvakcina), mint a Pfizer vagy a Moderna vakcinája, a Szputnyik V is a legjobb oltóanyagok közé tartozik.

Az orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet felmérései szerint a Szputnyik V 91,6 százalékos védettséget nyújt a valós életben a koronavírus-fertőzés ellen. Ez 0,6 százalékponttal jobb eredmény, mint amit az első klinikai tesztek igazoltak tavaly augusztusban.

Több európai országban és Kanadában is elhalasztották a második oltások beadását, vagy módosították az oltási tervet, mert a helyi egészségügyi hatóságok nem voltak meggyőződve arról, hogy a vakcinák nem okoznak-e káros mellékhatásokat az 55 év feletti korosztálynál.

A CDC azonban az új kutatásra hivatkozva továbbra is azt javasolja, hogy nyugodtan adják be a második adagot, is a gyártók által javasolt ütemezés szerint.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedhetett át a koronavírus az emberre. A napokban publikálandó jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként, jóllehet az egyiket – amely szerint a vírus egy laboratóriumból szabadult el – felettébb valószínűtlennek nevezi.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy koronavírus fertőzötteknél a túlsúly krónikus betegségnek számít. Nagy veszélyt jelent a koronavírus az elhízottakra. Egy friss tanulmány szerint a súlyos szövődmények kialakulásáért minden harmadik esetben az elhízás a felelős.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!