Ukrajna | 2021. 03. 24. – 12:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a Legfelső Bíróság döntése értelmében jogos, ha elutasítják az oktatási folyamattól a be nem oltott gyermekeket.

A bíróság megjegyezte, hogy az állam azzal, hogy megtiltja az oltás nélküli gyermekek intézménybe járását, eleget tesz annak a kötelezettségének,

hogy biztosítsa az oktatási folyamat valamennyi résztvevőjének élet- és egészségbiztonságát.

Ukrajna Legfelső Bírósága úgy döntött, hogy a be nem oltott gyermek iskolából való kizárása törvényes és garantálja az összes tanuló biztonságát - olvasható a Legfelső Bíróság március 23-i bejegyzésében.

A Legfelső Bíróság helybenhagyta a járási és a fellebbviteli bíróságok határozatait, amelyek elutasították a líceum igazgatójának az oltatlan diáklány kiutasítására vonatkozó végzésének érvénytelenítését.

A bíróság szerint az oktatási törvény  53. cikkelye szerint „a tanulóknak joguk van a tanulás, tartózkodás és a munkavégzés biztonságos és ártalmatlan körülményeihez, valamint kötelesek felelősségteljesen és körültekintően kezelni saját, mások, és környezetük egészségi állapotát”.

A törvény megadja a szülőknek a gyermek kötelező oltásának megtagadásának jogát,

míg a vizsgált esetben az oltás elutasításának egyéni joga „ellentétes a társadalom, más szülők és gyermekeik általános jogaival”.

Az állam azzal, hogy megelőző védőoltások nélkül megtiltja a gyermekek iskolába járását, végrehajtja az oktatási folyamat minden résztvevőjének, így a be nem oltott gyermek életének és egészségének biztonságát is biztosító kötelezettségét.  

Így a felperes gyermekének az iskolai oktatáshoz való jogát a közérdek céljából ideiglenesen korlátozták.

Ugyanakkor a bíróság szerint a gyermek oktatáshoz való jogát nem sértették meg, mivel azoknál a gyermekeknél, akik oltás nélkül nem tudnak iskolába járni, alternatív módszereket hoztak létre az oktatáshoz és a továbbképzéshez - írja a Legfelső Bíróság hivatalos oldalán.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az ukránok 69%-a úgy véli, hogy az ország rossz irányba fejlődik. Az életkort tekintve a legoptimistábbak a 18–24 éves fiatalok.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy büntetőeljárást indíthat a hatóság negatív PCR-tesztről szóló hamis igazolás felmutatása esetén a határon. Az ukrán határőrök ellenőrizni fogják az országba belépők negatív PCR-tesztjéről szóló dokumentumok valódiságát, ha az okmány hamis, a hatóság büntetőeljárást indíthat a felmutatója ellen.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés