Oroszország | 2021. 03. 22. – 08:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hatályba lépett a hétvégén Vlagyimir Putyin elnök rendelete, amely a Krím félsziget legtöbb területét határmenti övezetnek minősítette, ahol külföldiek nem rendelkezhetnek földtulajdonnal.

Ha a tulajdonosok nem hajlandók az önkéntes eladásra, a hatóságok kényszeríteni fogják őket.

A rendelet a Krím 25 városi önkormányzatából 19-re, egyebek között Jevpatorijára, Kercsre és Jaltára, valamint Szevasztopol mind a 12 önkormányzatára érvényes - írja az MTI.  

A szombaton hatályba lépett rendelet nem érinti Szimferopolt, Dzsankojt és Krasznoperekopszkot, valamint a Belogorszki, a Krasznogvargyejszki és a Pervomajszki járást.

Az ukrán külügyminisztérium az rendeletet érvénytelennek

és az ukrán állampolgárokkal szemben diszkriminatívnak minősítette.

A Krím félszigetet 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától, a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el.

Korbban hírt adtunk arról, hogy felszólította Ukrajnát a litván elnök, hogy ne vásároljon a Fehérorosz Atomerőműben termelt áramot. A litván államfő hangsúlyozta, hogy a BelASZ orosz projekt, amellyel a Kreml a saját energetikai befolyását akarja növelni.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát a Krím vízhiánya miatt. Oroszország, mint megszálló állam felelős Krím-félszigeten kialakult vízhelyzetéért.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!