Kárpátalja | 2021. 03. 02. – 08:04 |
Fotó: SZBU

Kárpátalján az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai leleplezték és megszüntették az ásványok illegális kitermelését.

Az üzletemberek tettei csaknem 9 millió hrivnya összegű veszteséget okoztak az államnak.

Az SZBU munkatársai megállapították, hogy az üzletet az egyik agrár-ipari gazdaság alapítója és igazgatója szervezte. A növények öntözésének leple alatt szervezte meg az Ung folyó vízvédelmi övezetében a homok-kavics keverék illegális kitermelését.

Szakértők szerint az illegális kitermelés negatívan befolyásolhatja a folyó ökoszisztémájának hidrológiai állapotát.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat által kezdeményezett törvényszéki mérnöki és ökológiai szakértői vizsgálat megerősítette a több mint 10 000 köbméter ásványi anyag kitermelésének tényét.  

A büntetőeljárás keretében kiderült, hogy az államnak 1,7 millió hrivnya összegű veszteséget okoztak.

Ezenkívül a környezetvédők számításai szerint megállapították, hogy az illegális homokbányászatból származó veszteségek összege 7,3 millió hrivnyát tett ki.

A szakemberek azt is megállapították, hogy az ásványi anyagok illegális kitermelése a talaj és a növényzet teljes elpusztításához vezetett, amelynek helyreállítása évtizedekig tart.

Ukrajna Büntetőtörvénykönyvének 240. cikkelye (az altalaj védelmére vagy a altalaj használatára vonatkozó szabályok megsértése) értelmében az ügyben büntetőeljárást indítottak.

Az ügyben még folyik a nyomozás – jelentette az Ukrán Biztonsági Szolgálat sajtóosztálya.

Korábban hírt adtunk arról, hogy rablást derítettek fel a rendőrök Munkácson. A Munkácsi Kerületi Rendőrséghez egy helyi lakos fordult, aki számítógépes berendezések lopásáról tett feljelentést.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Lengyelországban őrizetbe vettek két ukrán diplomatát csempészet miatt. Lengyelország határán őrizetbe vették az ukrán nagykövetség két alkalmazottját, miközben megpróbáltak cigarettát átvinni a határon.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés