Ukrajna | 2021. 03. 13. – 10:39 |
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta az ittas vezetésért kiszabható bírságokat megemelő törvénytervezetet. Fotó: RBC

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta az ittas vezetésért kiszabható bírságokat megemelő törvénytervezetet.

Ittas vezetésért járó bírságok

Az ittas sofőrt ezentúl 17 ezer hrivnya pénzbírsággal sújtják (eddig 10 200 hrivnya volt), a vezetői engedélyt egy évig bevonják – közölte az RBC Ukrajna hírportál az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva

Egy éven belüli ismételt szabálysértés esetén 34 ezer hrivnya pénzbírságot kell fizetni, valamint 3 évre eltiltják a járművezetéstől  fizetett autóelkobzással vagy anélkül. Ezenkívül a bűnöst tíz napos elzárással büntethetik, 3 évre eltiltják a járművezetéstől  fizetett autóelkobzással vagy anélkül.

Ha a járművezető harmadszor is megsérti a törvényt - 51 ezer hrivnya pénzbüntetést szabnak ki, 10 évre eltiltják a járművezetéstől és elkobozzák járművét.  Illetve 15 napos elzárás járhat a szabálysértőnek, továbbá 10 évre eltiltják a járművezetéstől, és elkobozzák a tulajdonában lévő autóját.

Börtönbüntetés a sérülésekkel járó balesetért

Alkoholos, kábítószeres vagy egyéb bódult állapotban elkövetett közlekedési baleset miatt, amelynek következtében az áldozat közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, a sofőrt három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják, illetve három-öt évre bevonják a jogosítványt.

Ugyanezeket a cselekményeket 3–8 évig terjedő szabadságvesztéssel (5–8 év jogfosztással) büntetik, ha az áldozat súlyosan megsérült.

Ha az áldozat meghalt, az ittas állapotban lévő elkövetőt öttől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják, vezetői jogosítványát pedig 5-10 évre vonják be.  Ha több áldozat van, ezt 7-12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik, 7-10 évig tartó jogvesztéssel.

A szabálytalankodó autósokra váró díjtételek

510 hrivnyára emelték a minimális bírságot:

  • nem bekötött biztonsági öv
  • bukósisak hiánya (motorosok esetén)
  • kivilágítatlan rendszám;
  • a sofőr vezetés közben fejhallgató nélkül beszél telefonon;
  • a sofőr megsérti a kereszteződések, megállók, piros lámpán való áthaladás és az előzés szabályait.

A baleset helyszínéről való menekülésért 3,4 ezer hrivnya lesz a bírság.  Ugyanez a díjszabás érvényes a településeken 50 km/órás sebességkorlátozás túllépése esetén.

A megkülönböztető jelzést használó járművek akadályoztatásának esetén az adminisztratív büntetés 680 hrivnya lesz.  Vészhelyzet kialakítását 1445 hrivnya pénzbírsággal büntetik. Balesethez vezető ténykedést pedig 850 hrivnya összegű bírsággal büntetik.

Jogosítvány nélküli vezetést 425 hrivnya pénzbirsággal büntetik.  Ha a sofőrnek egyáltalán nincs jogosítványa, akkor 3,4 ezer hrivnyát kell fizetnie.

Ha a sofőrtől korábban megvonták a jogosítványát, ellene 20,4 ezer hrivnya összegű bírságot szabnak ki.

Az ilyen jellegű jogsértés év közbeni ismételt elkövetése esetén 40 800 hrivnya pénzbírságot rónak ki, illetve 5-7 évre megvonják a jogosítványt, továbbá elkobozhatják a gépkocsit is.

Gyalogosokra kiróható bírságok

Azokat a gyalogosokat, akik tilos helyen kelnek át az úton, 255 hrivnya pénzbírsággal büntetik. Korábban a bírság összege csak 51 hrivnya volt. 

Közlekedési szabálysértések miatt a kerékpárosoknak 340 hrivnya bírságot kell fizetniük.  Ha a kerékpáros részeg állapotban követ el szabálysértést 650 hrivnyát, ha vészhelyzetet hoz létre 850 hrivnyát kell befizetnie.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés