Ukrajna | 2021. 03. 10. – 10:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere tárgyalt az EBESZ nemzeti kisebbségekért felelős főbiztosával, Kairat Abdrakhmanovval. Megvitatták az ukrajnai nemzeti kisebbségek kérdéseit.

Kuleba elmondta, hogy az ukrán parlament a nemzeti kisebbségekről szóló törvény kidolgozásával foglalkozik,

amely megfelel majd a legmodernebb nemzetközi normáknak 

– írja az RBC Ukraina hírportál az ukrán külügyminisztérium sajtószolgálata nyomán. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak védelme nem képezheti politizálás tárgyát, ezért Ukrajna "egyetlen külföldi államnak sem engedi, hogy valamilyen módon befolyásolja" a törvény tartalmát.

"A cél az, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői 100%-ban megőrizhessék és fejlesszék identitásukat,

és ugyanakkor 100%-ban Ukrajna állampolgárai lehessenek" - magyarázta a Külügyminisztérium vezetője.

Ezenkívül Kuleba arra számít, hogy az EBESZ biztosa képes lesz fokozni a szervezet reagálását a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására Ukrajna elfoglalt területein.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint lehetséges az ukrán-magyar kettős állampolgárság. Dmitro Kuleba külügyminiszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ukrajna kész megengedni a kettős állampolgárságot az Európai Unió országaival és más barátságos államokkal, kivéve Oroszországot.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Zelenszkij szerint jelenleg nem aktuális a nyelvi kérdés. Március 9-én, kedden az Ukrajna 30. fórumon Volodimir Zelenszkij elnök bejelentette, hogy jelenleg nem szabad azonnal felvetni az ukrán nyelv kérdését a parlamentben.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés