Ukrajna | 2021. 03. 10. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kijelentette, Ukrajna visszatér a lezáráshoz, ha 13 vagy több régió kerül a karantén vörös zónájába.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy március-áprilisban várható a fertőzés előfordulásának csúcsa - számol be a Korrespondent.net hírportál.

"A kórházi kezelések és a megbetegedések számának növekedését rögzítjük bizonyos területeken, ahol vörös zónát vezettünk be. Most mindent megteszünk az orvosi rendszer összeomlásának megakadályozása érdekében. Az alábbi mutatókat nézzük: a kórházi ápolás aránya meghaladja a 60%-ot, az oxigénnel felszerelt ágyak kihasználtsága meghaladja a 65%-ot, a kórházba kerülők számának dinamikája hét nap alatt 50% felett van, akkor túllépték a kritériumot" - mondta Sztepanov. 

Ha a régiók több mint fele a karantén vörös zónájába kerül, akkor az egész országot újabb lezárás fenyegeti.

"Ha az egész országról beszélünk, és több mint 13 régió kerül a vörös zónába, valamint minden kritérium nőni fog, újra kemény zárolást kell bevezetni. Előrejelzéseink szerint márciusban és áprilisban a megbetegedések tekintetében meglehetősen nehéz időszak áll majd előttünk. De továbbra is reméljük, hogy ha az egész országban intézkedéseket hoznak, akkor ez nem történik meg" - mondta az Egészségügyi Minisztérium vezetője.

Mint tudjuk, jelenleg a vörös zónában Ukrajna négy régiója van:

Kárpátalja, Csernyivci, Ivano-Frankivszk és Zsitomir megyék. Ugyanakkor 9 terület a narancssárga zónában van, és közel van a vörös zónához.

Korábban hírt adtunk arról, hogy rendkívül lassan halad a vakcináció Ukrajnában. Március 9-én, kedden, az Egészségügyi Minisztérium vezetője, Makszim Sztepanov el mondta, hogy fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Kárpátalján kritikus a helyzet, naponta 12 koronavírusos beteg hal meg. Ugyanakkor a gyermekek körében 5%-kal nőtt a betegség előfordulása.  

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés