Ukrajna | 2021. 03. 01. – 09:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyeztetett a kettős állampolgárság legalizálásának kérdésében.

"Civilizált országok felé haladunk, amelyek megengedik a kettős állampolgárságot, de bizonyos kihívások állnak hazánk előtt”- mondta Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, akit a Podrobnosztyi.ua hírportál idéz.

A kihívások, amelyekről Danilov beszél, a 2014-es eseményekhez kapcsolódnak,

amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője, a belügy- és védelmi miniszterek, valamint az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnöke az Orosz Föderáció állampolgárai voltak.  

Az RNBO titkára ugyanakkor megjegyezte, hogy nemcsak Oroszország fenyegeti Ukrajnát, hanem más országok is. 

Tekintettel erre a Miniszteri Kabinetnek két hónapon belül ki kell dolgoznia és benyújtania a Legfelső Tanácsnak  a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot.

Danilov szerint ez elsősorban a köztisztviselőket érinti.

"Ha valaki parlamenti képviselő vagy miniszter akar lenni, ha helyi önkormányzati szervekben akar dolgozni, a helyi - vidéki vagy más - tanácsok képviselője akar lenni, akkor tudnunk kell, hogy Ukrajna állampolgára. Ha van másik állampolgársága, akkor erről tájékoztatnia kell, és mielőtt hivatalba lépne, le kell mondania a második állampolgárságról” - hangsúlyozta Danilov.

A törvény fő céljának nevezte azt, hogy létre kell hozni különböző eszközöket az „ilyen dolgok feletti ellenőrzésre”.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az EU továbbra sem ismeri el a Krím félsziget illegális orosz elcsatolását. Josep Borrell közleményében kiemelte, hét évvel a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol erőszakos és illegális annektálása után az Európai Unió továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna függetlenségének, önállóságának és területi egységének támogatása mellett.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonbeszélgetést folytatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akivel közölte, hogy a szövetségbeli tagságra vonatkozó cselekvési terv megszerzése Ukrajna "közvetlen" célja.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés