Kárpátinfo.net


Megosztás


A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyeztetett a kettős állampolgárság legalizálásának kérdésében.

"Civilizált országok felé haladunk, amelyek megengedik a kettős állampolgárságot, de bizonyos kihívások állnak hazánk előtt”- mondta Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, akit a Podrobnosztyi.ua hírportál idéz.

A kihívások, amelyekről Danilov beszél, a 2014-es eseményekhez kapcsolódnak,

amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője, a belügy- és védelmi miniszterek, valamint az Ukrán Fegyveres Erők vezérkari főnöke az Orosz Föderáció állampolgárai voltak.  

Az RNBO titkára ugyanakkor megjegyezte, hogy nemcsak Oroszország fenyegeti Ukrajnát, hanem más országok is. 

Tekintettel erre a Miniszteri Kabinetnek két hónapon belül ki kell dolgoznia és benyújtania a Legfelső Tanácsnak  a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot.

Danilov szerint ez elsősorban a köztisztviselőket érinti.

"Ha valaki parlamenti képviselő vagy miniszter akar lenni, ha helyi önkormányzati szervekben akar dolgozni, a helyi - vidéki vagy más - tanácsok képviselője akar lenni, akkor tudnunk kell, hogy Ukrajna állampolgára. Ha van másik állampolgársága, akkor erről tájékoztatnia kell, és mielőtt hivatalba lépne, le kell mondania a második állampolgárságról” - hangsúlyozta Danilov.

A törvény fő céljának nevezte azt, hogy létre kell hozni különböző eszközöket az „ilyen dolgok feletti ellenőrzésre”.